Det finns en anledning till att vi återkommer till frasigt panerad kyckling igen och igen – det är ju så dundrans gott! I detta recept smaksätter du paneringen med aromatisk vitlök och den kokta potatisen får utsökt smak av persilja och smör. Till detta serveras god rödvinssås med karamelliserad lök och en fräsch päronsallad som ger en klockren balans till rätten.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
300 g
Kycklingbröstfilé
12 ml
Balsamvinäger
(Innehåller Sulfiter)
500 g
Potatis
50 g
Pankoströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
1 st
Vitlöksklyfta
1 portionspåse
Kruspersilja
40 g
Rucola
1 st
Rödlök
1 st
Päron
60 g
Rödvinssås
(Innehåller Sulfiter)
1 st
Ägg (steg 3)
2 msk
Vetemjöl (steg 3)
½ tsk
Salt (steg 3)
1 msk
Olivolja (steg 4)
2 msk
Vatten (steg 5)
1 msk
Olivolja (steg 5)
½ tsk
Socker (steg 5)
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Skär potatis i kvartar.
Skär lök i tunna skivor.
Finhacka persilja och finhacka eller pressa vitlök.
Halvera, kärna ur och skär päron i tunna skivor.
Skölj rucola.
Koka potatis i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och krydda potatis med persilja, en nypa salt och peppar. Sätt åt sidan under lock.
TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra potatisen extra krämig.
Lägg kycklingen mellan två bakplåtspapper och banka den med en kötthammare eller kavel tills den har fått en jämn tjocklek på ca 2 cm.
Krydda kyckling med en nypa salt.
Blanda mjöl [2 msk | 4 msk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar i en djup tallrik.
Vispa ägg [1 st | 2 st] i en andra djup tallrik.
Blanda panko och vitlök i en tredje djup tallrik.
Vänd kyckling först i mjöl, sen i ägg och till sist i panko. Placera på en tallrik.
VIKTIGT: Tvätta händerna och redskapen noggrant efter att ha hanterat rå kyckling.
TIPS: Om du inte har ägg kan du använda 2 msk mjölk.
Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme och tillsätt olivolja så det täcker pannan.
Stek kyckling i 3–4 min per sida, eller tills gyllene och genomstekt. Lägg över till en tallrik med hushållspapper.
TIPS: Tillsätt extra olivolja vid behov.
TIPS: Kycklingen är färdiglagad när köttet inte längre är rosa i mitten.
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i samma stekpanna (torka ur den först) på medelvärme.
Stek lök i 5–6 min, tills mjuk.
Tillsätt balsamvinäger, vatten [2 msk | 4 msk], socker [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa salt. Sjud i 3–5 min, eller tills karamelliserat.
Tillsätt rödvinssås och sjud i 1–2 min, eller tills något tjocknat.
Under tiden, blanda rucola och päron i en medelstor skål.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om såsen är för tjock.
Lägg upp sallad, kyckling och potatis på tallrikar.
Servera med löksås.