
Bolognese är en klassiker, och i kväll tillagar vi den på ett spännande sätt. Vi steker vegofärs med tomatpuré, medelhavskryddor, krossade tomater, balsamvinäger och mornaysås. Vi rör i pasta i såsen, och serverar vår vegetariska bolognese med ost, och en härlig salsa cruda med tomat, lök och basilika.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
100 g
Mornaysås
(Innehåller: Mjölk)
2 st
Tomat
½ st
Rödlök
4 g
Vitlöksflörter
4 g
Medelhavets Pärla
1 paket
Krossade tomater, vitlök & lök
180 g
Vegofärs
(Innehåller: Gluten, Korn, Soja)
12 ml
Balsamvinäger
(Innehåller: Sulfiter)
1 paket
Spaghetti
(Innehåller: Gluten, Vete Kan innehålla spår av: Senap, Soja)
1 portionspåse
Basilika
20 g
Finriven ost
(Innehåller: Mjölk, Ägg)
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller: Selleri)
1 burk
Tomatpuré
1 dl
Sparat pastavatten
1 tsk
Socker till sås
½ tsk
Salt till sås
½ msk
Olja till salsa
¼ tsk
Salt till salsa

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Koka pasta i 8–9 min, eller tills ‘al dente'.
När pastan är färdig, skopa upp pastavatten i en kopp och ställ åt sidan.
Häll av resten av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen.
TIPS: 1) Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten. 2) ‘Al dente’ betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.

Under tiden, hetta upp en skvätt olivolja i en stor kastrull på medelhög värme.
Stek vegofärs i 2–3 min.

Rör i Medelhavets Pärla, Vitlöksflörter, grönsaksbuljong, balsamvinäger och tomatpuré med vegofärsen, och stek i ytterligare 1–2 min, tills väldoftande.

Rör i krossade tomater, socker, salt och sparat pastavatten. Sänk till medelvärme och sjud i 3–4 min.
Rör i mornaysås och sjud i 1–2 min på låg värme.

Under tiden, finhacka rödlök.
Tärna tomat i 2 cm stora bitar.
Finhacka basilika.
Blanda tomat, rödlök, basilika, olivolja, salt och en nypa peppar i en medelstor skål.
Rör i färdig pasta i såsen.

Lägg upp bolognese i skålar.
Strö över ost och servera med salsa cruda.