Ikväll reser vi med god aptit till Sydamerika! Kvällens rätt påminner lite om chili con carne, men bjuder på nya spännande ingredienser. Kidneybönor är utbytta med svarta bönor, och den härliga tomatsåsen innehåller selleri, morot och spiskummin. Vi lagar även spröda korianderchips, perfekta att doppa i såsen!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
2
Spiskummin, malen
4
Panamat
50
Riven mozzarella
(Innehåller Mjölk)
1
Svarta bönor
1
Bladselleri
(Innehåller Selleri)
1
Morot
½
Tomatpuré
1
Lök
4
Grönsaksbuljong
1
Vitlöksklyfta
1
Koriander
1
Salladslök
60
Spenat
(Kan innehålla Selleri)
1
Krossade tomater
2
Tortillabröd
(Innehåller Gluten, Vete)
2
Vatten (steg 3)
Socker (steg 3)
½
Salt (steg 3)
Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Finhacka selleri, morot (oskalad) och lök. Finhacka eller pressa vitlök. Grovhacka koriander.
Hetta upp en skvätt olivolja* i en stor stekpanna på medelhög värme. Fräs selleri, morot och lök i 3-4 min, eller tills det börjar mjukna. Tillsätt vitlök, tomatpuré [1/2 burk, 2P], Panamat och spiskummin [1/2 paket, 2P], och fräs i ytterligare 1 min. TIPS: Spiskummin har en kraftig smak, så börja eventuellt med att använda hälften!
Skölj svarta bönor. Tillsätt bönor, krossade tomater, grönsaksbuljong, salt* [1/2 tsk | 1 tsk], vatten* [2 dl | 4 dl] och en nypa socker* till stekpannan. Koka upp, sänk till medelvärme och sjud i 8-10 min, eller tills det börjar tjockna något.
Skär tortilla i 3 cm breda strimlor, och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja* och strö över hälften av koriandern, en nypa salt* och peppar*. Vänd strimlorna och baka dem i ett lager i ugnen i 3-5 min, eller tills kanterna är gyllene. Ta ut dem från ugnen, strö över hälften av mozzarellan och tillaga i ugnen i 2-3 min till. TIPS: Håll ett öga på chipsen så de inte bränns vid.
Skiva salladslök tunt. Skölj spenat. När bönorna har fått sjuda, blanda ner spenat och rör om tills den har sloknat. Smaka av med salt* och peppar*.
Lägg upp sydamerikansk inspirerade svarta bönor i skålar. Garnera med salladslök, resterande mozzarella och koriander. Servera med korianderchips vid sidan av.