topBanner
Sydamerikansk inspirerade svarta bönor

Sydamerikansk inspirerade svarta bönor

med spiskummin och krispiga korianderchips

Ikväll reser vi med god aptit till Sydamerika! Kvällens rätt påminner lite om chili con carne, men bjuder på nya spännande ingredienser. Kidneybönor är utbytta med svarta bönor, och den härliga tomatsåsen innehåller selleri, morot och spiskummin. Vi lagar även spröda korianderchips, perfekta att doppa i såsen!

Taggar:VegetariskSnabb
Allergener:mjölksellerigluten

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener.

Tillagningstid20 minuter
SvårighetsgradMedel
Ingredienser
Antal portioner
2
4
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner
2
4

2 g

Spiskummin, malen

4 g

Panamat

50 g

Riven mozzarella

(Innehållermjölk)

1 paket

Svarta bönor

1 st

Bladselleri

(Innehållerselleri)

1 st

Morot

½ burk

Tomatpuré

1 st

Lök

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehållerselleri)

1 st

Vitlöksklyfta

1 påse

Koriander

1 st

Salladslök

60 g

Spenat

1 paket

Krossade tomater

2 st

Tortillabröd

(Innehållergluten)

Ingår inte i din leverans

½ tsk

Salt* (steg 3)

2 dl

Vatten* (steg 3)

tsk

Socker* (steg 3)

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
per portion
per 100 g
Energi (kJ)2890 kJ
Energi (kcal)691 kcal
Fett16 g
varav mättat5 g
Kolhydrater93 g
varav socker19 g
Protein31 g
Salt5 g
Köksredskap
Köksredskaparrow down iconarrow down icon
Stekpanna
Ugnsform
Instruktioner
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
1

Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Finhacka selleri, morot (oskalad) och lök. Finhacka eller pressa vitlök. Grovhacka koriander.

2

Hetta upp en skvätt olivolja* i en stor stekpanna på medelhög värme. Fräs selleri, morot och lök i 3-4 min, eller tills det börjar mjukna. Tillsätt vitlök, tomatpuré [1/2 burk, 2P], Panamat och spiskummin [1/2 paket, 2P], och fräs i ytterligare 1 min. TIPS: Spiskummin har en kraftig smak, så börja eventuellt med att använda hälften!

3

Skölj svarta bönor. Tillsätt bönor, krossade tomater, grönsaksbuljong, salt* [1/2 tsk | 1 tsk], vatten* [2 dl | 4 dl] och en nypa socker* till stekpannan. Koka upp, sänk till medelvärme och sjud i 8-10 min, eller tills det börjar tjockna något.

4

Skär tortilla i 3 cm breda strimlor, och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja* och strö över hälften av koriandern, en nypa salt* och peppar*. Vänd strimlorna och baka dem i ett lager i ugnen i 3-5 min, eller tills kanterna är gyllene. Ta ut dem från ugnen, strö över hälften av mozzarellan och tillaga i ugnen i 2-3 min till. TIPS: Håll ett öga på chipsen så de inte bränns vid.

5

Skiva salladslök tunt. Skölj spenat. När bönorna har fått sjuda, blanda ner spenat och rör om tills den har sloknat. Smaka av med salt* och peppar*.

6

Lägg upp sydamerikansk inspirerade svarta bönor i skålar. Garnera med salladslök, resterande mozzarella och koriander. Servera med korianderchips vid sidan av.