Stekt ryggbiff och schalottenlökssås
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Stekt ryggbiff och schalottenlökssås

Stekt ryggbiff och schalottenlökssås

med rotsellerimos och hasselnötstoppad purjolök

Ikväll frestar vi med ljuvligt god festmat bestående av stegt ryggbiff, rotsellerimos med potatis och vitlök, hasselnötstoppad purjolök med persiljesmör, och syrlig schalottenlökssås. Skäm bort era gäster i helgen, eller skäm bort familjen med en ytterst festlig vardagskväll!

Allergener:
Nötter
Selleri
Sulfiter

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
25 minuter
SvårighetsgradLätt

Ingredienser

Antal portioner

300

Angus ryggbiff

1

Purjolök

20

Hasselnötter

(Innehåller Nötter Kan innehålla Sesam, Jordnötter)

500

Potatis

½

Rotselleri

(Innehåller Selleri)

½

Schalottenlök

½

Kruspersilja

4

Köttbuljong

12.5

Vitvinsvinäger

(Innehåller Sulfiter)

Ingår inte i din leverans

1.5

Smör (steg 2)

1

Vatten (steg 2)

½

Vetemjöl (steg 2)

2

Mjölk (steg 3)

¼

Salt (steg 3)

½

Olivolja (steg 5)

¼

Salt (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kcal)772 kcal
Energi (kJ)3229 kJ
Fett43.83 g
varav mättat17.3 g
Kolhydrater55.47 g
varav socker8.9 g
Protein43.17 g
Salt2.5 g

Köksredskap

Bakplåt
Stekpanna
Kastrull

Instruktioner

Baka purjolök
1

Sätt ugnen på 240°C/220°C (varmluft). Ta fram smör [1½ msk | 3 msk] och kött så det blir rumstempererat. Krydda kött med en nypa salt på båda sidorna. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Halvera purjolök på bredden och längden. Placera den på folie, ringla över olivolja och krydda med en nypa salt och peppar. Vik ihop folie till ett paket och placera det på en plåt med bakplåtspapper. Baka i ugnen i 25-30 min, eller tills mjuk.

Förbered råvaror
2

Skala rotselleri [½ st, 2P]. Tärna potatis (oskalad) och rotselleri i 2 cm stora bitar. Tillsätt potatis och rotselleri till kastrullen med kokande vatten och koka i 10-12 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv. Finhacka schalottenlök [1/2 st, 2P] och persilja [½ påse, 2P]. Blanda smör, persilja (spara lite till garnering), en nypa salt och peppar en liten skål. Vispa ihop vatten [1 dl | 2 dl] och vetemjöl [½ msk | 1 msk] i en liten skål.

Gör rotsellerimos
3

Häll av vattnet från potatis och rotselleri och mosa dem med mjölk [2 msk | 4 msk] och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar i kastrullen. Tillsätt eventuellt en klick smör. Ställ åt sidan under lock.

Stek kött
4

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på hög värme när det återstår 10 min av purjolökens tillagningstid. Bryn kött i 1 min per sida. Sänk till medelhög värme och stek i 1-2 min per sida för medium rare. Låt köttet vila i ett foliepaket tills det ska serveras. Det kommer fortsätta tillagas något under tiden det vilar. Tillsätt hasselnötter på andra sidan av plåten när det återstår 5 min av purjolökens tillagningstid.

Koka schalottenlökssås
5

Hetta upp olivolja [1/2 msk I 1 msk] i samma stekpanna på medellåg värme (behåll köttsaften). Fräs schalottenlök tills väldoftande, 1 min. Rör ner vitvinsvinäger [½ paket, 2P] och rör om i pannan. Tillsätt mjölmix, köttbuljong, köttsaften från foliepaketet, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar. Sjud under omrörning i 2-3 min. Tillsätt mer vatten om såsen blir för tjock. Grovhacka hasselnötter.

Servera
6

Skär kött i skivor. Lägg upp kött, rotsellerimos och purjolök på tallrikar. Toppa purjolök med persiljesmör och hasselnötter. Ös schalottenlökssås över köttet. Garnera med resterande persilja.

Meal right image

Upptäck liknande recept

Meal left image