I kväll lagar vi härlig festmat – lamm som först steks och sen rostas färdig i ugnen. Medan lammet tillagas kokar vi potatis och gör ett krämigt persiljemos, samt en lyxig rödvinssås med vitlök och rosmarin. Som tillbehör serverar vi en sallad med mozzarella och rostade körsbärstomater som karamelliserats med balsamvinäger och socker i ugnen.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
300 g
Lammstek
125 g
Körsbärstomater
60 g
Rödvinssås
(Innehåller: Sulfiter)
10 g
Pumpakärnor
(Kan innehålla spår av: Spelt, Jordnötter, Sesam, Vete, Havre, Nötter, Korn, Kamut, Råg)
1 st
Vitlöksklyfta
½ st
Rosmarin
12 ml
Balsamvinäger
(Innehåller: Sulfiter)
60 g
Salladsmix
500 g
Potatis
1 st
Bladpersilja
125 g
Mozzarella
(Innehåller: Mjölk)
¼ tsk
Salt till kött
3 msk
Mjölk till mos
½ tsk
Salt till mos
¼ tsk
Socker till glaze
½ tsk
Salt till glaze
1 msk
Smör till sås
¼ dl
Vatten till sås
¼ tsk
Salt till sås
Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Ta fram lamm och smör så de blir rumstempererade. Skär fettsidan i ett 1 cm djupt zickzackmönster och krydda med salt.
Stek kött på medelvärme med fettsidan ner i en medelstor stekpanna i 8–9 min, eller tills gyllene. Höj till hög värme och bryn kött på alla sidor i 30 sek.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper med fettsidan upp. Rosta i ugnen i 15 min, eller tills genomstekt.
Låt köttet vila i ett foliepaket till servering. Det fortsätter att tillagas något medan det vilar.
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar.
Koka potatis i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och mosa potatis tillsammans med mjölk, salt och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.
TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.
Under tiden, halvera körsbärstomater.
Blanda körsbärstomater, balsamvinäger, socker, en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar i en ugnsform.
Rosta överst i ugnen i 15 min.
Skölj salladsmix.
Finhacka rosmarinblad.
Finhacka eller pressa vitlök.
Grovhacka persilja.
Blanda ner persilja i potatismos.
Hetta upp samma stekpanna på medelvärme när det återstår 3 min av lammets tillagningstid.
Tillsätt smör, vitlök, rosmarin, rödvinssås, vatten, salt och en nypa peppar och sjud i 2–3 min.
Under tiden, häll av vatten från mozzarella och pressa ur så mycket vätska du kan. Torka med hushållspapper och skär i 2 cm stora bitar.
När körsbärstomater har svalnat något, blanda dem med salladsmix och en nypa salt och peppar i en skål.
Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja till salladen.
Skär lamm i tjocka skivor.
Lägg upp persiljemos, lamm och sallad på tallrikar.
Skeda rödvinssås över köttet och toppa sallad med pumpakärnor och mozzarella.