HelloFresharrow right iconarrow right iconRecipesarrow right iconarrow right iconRostat Lamm
topBanner
Rostat lamm

Rostat lamm

med rödvinssås och persiljemos

Premium

Ikväll lagar vi perfekt festmat - underbar lamm som först steks, och sen rostas färdig i ugnen. Vi lagar även ett krämigt och vackert grönt persiljemos, och en härlig rödvinssås med vitlök och rosmarin. Ett spännande tillbehör är sallad med rostade körsbärstomater!

Allergener:Sulfiter

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
SvårighetsgradLätt
Ingredienser
Antal portioner
2
4
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner
2
4

300 g

Lammstek

500 g

Bakpotatis

125 g

Körsbärstomater

60 g

Rödvinssås

(InnehållerSulfiter)

15 ml

Balsamvinäger

1 st

Vitlöksklyfta

½ st

Rosmarin

1 paket

Pumpakärnor

60 g

Salladsmix

1 portionspåse

Bladpersilja

Ingår inte i din leverans

3 msk

Smör (steg 2)

2 msk

Mjölk (steg 2)

¼ tsk

Salt (steg 2)

1 msk

Smör (steg 5)

¼ dl

Vatten (steg 5)

¼ tsk

Salt (steg 5)

efter behov

Socker (steg 3)

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
per portion
per 100 g
Energi (kcal)1031 kcal
Energi (kJ)4312 kJ
Fett77.89 g
varav mättat39.9 g
Kolhydrater53.57 g
varav socker7.9 g
Protein32.27 g
Salt2.1 g
Köksredskap
Köksredskaparrow down iconarrow down icon
Bakplåt
Stekpanna
Ugnsform
Kastrull
Instruktioner
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
1

Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Ta fram lamm så det blir rumstempererat och krydda med en nypa salt*. Skär köttet lätt i ett 1 cm brett zickzackmönster. Placera köttet med fettsidan ner i en stekpanna. Stek oavbrutet på medelvärme tills gyllene, 8-9 min. Höj till hög värme och bryn på alla sidor i 30 s. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper med fettsidan upp. Rosta i ugnen i 15 min eller tills genomstekt. Ta ut och låt köttet vila i ett foliepaket.

2

Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten*. Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar. Koka potatis i 10-12 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv. Häll av vatten* och lägg tillbaka potatisen i kastrullen. Mosa tillsammans med smör* [3 msk | 6 msk], mjölk* [2 msk | 4 msk], och salt* [1/4 tsk | 1/2 tsk].

3

Halvera körsbärstomater. Blanda körsbärstomater, balsamvinäger, en skvätt olivolja*, en nypa socker*, salt* och peppar* i en ugnsform. Rosta överst i ugnen i 15 min.

4

Plocka och finhacka rosmarinblad [1/2 kvist | 1 kvist]. Grovhacka persilja. Finhacka eller pressa vitlök. Skölj salladsmix. Blanda ner persilja i potatismoset. 

5

Hetta upp en stekpanna på medelvärme, när det återstår 3 min av lammets tillagningstid. Tillsätt smör* [1 msk | 2 msk], vitlök, rosmarin, rödvinssås, vatten* [1/4 dl | 1/2 dl], salt* [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar*. Koka i 2-3 min. När körsbärstomater har svalnat något, blanda dem försiktigt med salladsmix, en skvätt olivolja*, en nypa salt* och peppar* i en skål.

6

Skär lamm i tjocka skivor. Lägg upp persiljemos, lamm och sallad på tallrikar. Skeda rödvinssås över köttet, och toppa salladen med pumpafrön.