
Ikväll lagar vi perfekt festmat - underbar lamm som först steks, och sen rostas färdig i ugnen. Vi lagar även ett krämigt och vackert grönt persiljemos, och en härlig rödvinssås med vitlök och rosmarin. Ett spännande tillbehör är sallad med rostade körsbärstomater!
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
300
Lammstek
500
Bakpotatis
125
Körsbärstomater
60
Rödvinssås
(Innehåller: Sulfiter)
15
Balsamvinäger
1
Vitlöksklyfta
½
Rosmarin
1
Pumpakärnor
60
Salladsmix
1
Bladpersilja
3
Smör (steg 2)
2
Mjölk (steg 2)
¼
Salt (steg 2)
1
Smör (steg 5)
¼
Vatten (steg 5)
¼
Salt (steg 5)
Socker (steg 3)

Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Ta fram lamm så det blir rumstempererat och krydda med en nypa salt*. Skär köttet lätt i ett 1 cm brett zickzackmönster. Placera köttet med fettsidan ner i en stekpanna. Stek oavbrutet på medelvärme tills gyllene, 8-9 min. Höj till hög värme och bryn på alla sidor i 30 s. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper med fettsidan upp. Rosta i ugnen i 15 min eller tills genomstekt. Ta ut och låt köttet vila i ett foliepaket.

Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten*. Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar. Koka potatis i 10-12 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv. Häll av vatten* och lägg tillbaka potatisen i kastrullen. Mosa tillsammans med smör* [3 msk | 6 msk], mjölk* [2 msk | 4 msk], och salt* [1/4 tsk | 1/2 tsk].

Halvera körsbärstomater. Blanda körsbärstomater, balsamvinäger, en skvätt olivolja*, en nypa socker*, salt* och peppar* i en ugnsform. Rosta överst i ugnen i 15 min.

Plocka och finhacka rosmarinblad [1/2 kvist | 1 kvist]. Grovhacka persilja. Finhacka eller pressa vitlök. Skölj salladsmix. Blanda ner persilja i potatismoset.

Hetta upp en stekpanna på medelvärme, när det återstår 3 min av lammets tillagningstid. Tillsätt smör* [1 msk | 2 msk], vitlök, rosmarin, rödvinssås, vatten* [1/4 dl | 1/2 dl], salt* [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar*. Koka i 2-3 min. När körsbärstomater har svalnat något, blanda dem försiktigt med salladsmix, en skvätt olivolja*, en nypa salt* och peppar* i en skål.

Skär lamm i tjocka skivor. Lägg upp persiljemos, lamm och sallad på tallrikar. Skeda rödvinssås över köttet, och toppa salladen med pumpafrön.