Huvudrollen i kvällens goda fiskrätt med asiatiska influenser är kolja, som tillagas i en aromatisk kokossås med ingefära, vitlök, citrongräs och grönsaker. Vi serverar den på en bädd av fluffigt jasminris och toppar med smakrik misohonung till vuxna och modiga barn.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250 g
Kolja
(Innehåller: Fisk)
1 st
Salladslök
1 st
Vitlöksklyfta
2 tsk
Ingefära
150 g
Jasminris
180 ml
Kokosmjölk
30 g
Misopasta
(Innehåller: Soja, Gluten, Vete)
25 g
Honung
1 st
Citrongräs
1 st
Morot
1 st
Paprika
1 st
Lök
3 dl
Vatten till ris
½ tsk
Salt till ris
1 msk
Olja till stekning
½ tsk
Salt till grönsaker
¼ tsk
Salt till fisk
1.5 dl
Vatten till sås
Koka upp en medelstor kastrull med vatten.
Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte.
Under tiden, riv vitlök och ingefära grovt.
Tärna paprika i 2 cm stora bitar.
Finhacka lök.
Skär morot (oskalad) i tunna halvmånar.
Skär salladslök i tunna skivor.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek paprika, lök och morot med salt i 3–4 min, eller tills något mjuka.
Banka citrongräs med en träslev.
Tillsätt citrongräs, vitlök och ingefära och stek i 1–2 min, tills väldoftande.
Torka fisk med hushållspapper och krydda med salt och en nypa peppar.
Tillsätt kokosmjölk, fisk och vatten till pannan med grönsaker. Sjud under lock i 5–6 min.
Plocka bort citrongräs.
TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är vitt/ogenomskinligt och lätt faller isär.
Blanda honung och misopasta i en liten skål.
Lägg upp ris och fiskgryta i djupa tallrikar.
Toppa fisk med misohonung till vuxenportionerna.
Garnera med salladslök.