Kvällens vegetariska middag blir en välsmakande rätt med inspiration från Medelhavet. Vi serverar vegobullar med nygräddat ost- och spenatbröd, stekta körsbärstomater och haricots verts och egengjord tzatziki.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
25 g
Pankoströbröd
(Innehåller: Gluten, Vete)
2 st
Vitlöksklyfta
125 g
Körsbärstomater
4 g
Medelhavets Pärla
1 st
Gurka
30 g
Spenat
150 g
Yoghurt
(Innehåller: Mjölk)
180 g
Vegofärs
(Innehåller: Gluten, Korn, Soja)
200 g
Grekisk ost
(Innehåller: Mjölk)
150 g
Haricots verts
10 g
Sesamfrön
(Innehåller: Sesam Kan innehålla spår av: Vete, Korn, Nötter, Gluten, Spelt, Kamut, Jordnötter, Havre, Råg)
1 st
Pizzadeg
(Innehåller: Gluten, Vete Kan innehålla spår av: Sesam)
¼ tsk
Salt till sås
1
Ägg till köttbullar
¼ tsk
Salt till köttbullar
¼ tsk
Salt till grönsaker
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Ta ut pizzadegen från kylen minst 10 min innan tillagning.
Riv eller pressa vitlök fint.
Riv gurka grovt. Lägg den i en ren handduk och pressa ur så mycket vätska som möjligt.
Blanda gurka, yoghurt, hälften av vitlöken, salt och en nypa peppar i en medelstor skål.
Strö generöst med vetemjöl över köksbänken. Placera degen på ytan med mjöl och rulla ut degen med händerna (eller en kavel) till en 1 cm tjock rektangel.
Om degen är svår att rulla ut kan du låta den vila i några minuter och försöka igen.
TIPS: Rumstempererad deg är lättare att kavla ut.
Blanda vegofärs, Medelhavets Pärla, ägg, panko, salt och en nypa peppar i en stor skål.
Rulla färsen till vegobullar med fuktiga händer (4 per person) och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.
TIPS: Färsen blir ganska våt, så pressa ihop vegobullarna försiktigt för att de ska hålla formen.
Skölj spenat och torka den med hushållspapper eller en kökshandduk. Grovhacka spenat.
Smula salladsost.
TIPS: Det är viktigt att torka spenaten så den inte släpper ifrån sig vatten under gräddningen.
Halvera degen.
Strö över salladsost och spenat på ena sidan och vik sedan degen dubbel över fyllningen.
Lägg över degen på en plåt med bakplåtspapper.
Ringla över olivolja och strö över sesamfrön och en nypa salt.
Sätt in båda plåtarna i ugnen och grädda i 12–13 min, eller tills brödet är gyllene och vegobullarna är gyllenbruna och genomstekta.
Under tiden, ansa haricots verts. Halvera körsbärstomater.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek haricots verts och tomater i 2–3 min, tills de mjuknar.
Tillsätt resterande vitlök och stek i ytterligare 1 min. Krydda med salt och en nypa peppar.
Skär bröd i skivor (2 per person).
Lägg upp vegobullar, bröd och grönsaker på tallrikar.
Servera med tzatziki i små skålar.