Doppa smaklökarna i en het källa av bubblande tomatsås som tränger upp genom det sprödbakade osttäcket likt kokande vatten ur en gejser i Pinzolo. Proteinrika kidneybönor suger åt sig av balsamvinäger och chili innan det blir ett med resten av härligheterna. Servera med örtbaguette som rullat sig i persilja, olja och parmesan.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Baguette
(Innehåller Gluten, Vete Kan innehålla Sesam)
1 paket
Krossade tomater
15 ml
Balsamvinäger
1 portionspåse
Oregano
2 st
Vitlöksklyfta
4 g
Grönsaksbuljong
1 st
Paprika
20 g
Finriven ost
1 g
Chiliflakes
1 paket
Kidneybönor
1 portionspåse
Kruspersilja
1 st
Lök
1 st
Morot
60 g
Spenat
(Kan innehålla Selleri)
1 msk
Smör (steg 3)
1 tsk
Socker (steg 3)
Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Skiva lök tunt. Finhacka paprika. Skala och riv morot. Finhacka vitlök. Plocka av oreganoblad [1/2 påse, 2P]. Skölj kidneybönor. Finhacka persiljeblad. Skölj spenat.
Hetta upp en skvätt olivolja* i en stor stekpanna på medelhög värme. Fräs lök, paprika och morot i 5-6 min. Tillsätt vitlök, oreganoblad och en nypa chili flakes. Fräs i 1 min. Häll i krossade tomater och krydda med salt* och peppar*. Värm upp under omrörning tills såsen får en djupröd färg, 1-2 min.
Rör i kidneybönor, socker*, balsamvinäger och grönsaksbuljong i stekpannan. Tillsätt spenat och smör*. Rör om tills smöret har smält och spenaten har sloknat något, 1-2 min. Krydda med salt* och peppar*. Ta stekpannan av värme och sätt åt sidan.
Medan grönsakerna tillagas, bryt baguetten i mindre bitar. Blanda brödbitar, riven ost, persilja och en generös skvätt olivolja* ordentligt i en bunke. Krydda med en nypa salt* och peppar*.
Häll bönblandningen i en mellanstor ugnsform och toppa med örtkrutonger. Gratinera på översta hyllan i ugnen i 5-10 min, eller tills brödtopparna är krispiga och gyllenbruna.
Lägg upp de gratinerade bönorna i djupa tallrikar och hugg in!