Ät fisk minst en gång i veckan säger de, så vi gör vad vi kan för att underlätta och serverar dig här ett klassiskt recept på citronlax med smör, kombinerad med dill, aioli och ljuvlig rostad potatis och broccoli.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
10 g
Sesamfrön
(Innehåller Sesam Kan innehålla Nötter, Jordnötter)
1 st
Citron
1 portionspåse
Dill
1 st
Vitlöksklyfta
250 g
Broccoli
250 g
Laxfilé
(Innehåller Fisk)
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
40 g
Aioli
(Innehåller Ägg, Senap)
500 g
Potatis
½ dl
Vatten (steg 2)
½ msk
Olivolja (steg 4)
1 msk
Smör (steg 5)
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Tärna potatis (oskalad) i 1 cm stora bitar och placera på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper.
Blanda med olivolja, salt och peppar.
Rosta i ugnen i 20–30 min, tills mjuka och gyllene.
Medan potatis rostas, finhacka eller pressa vitlök.
Grovhacka dill.
Halvera citron och skär ena halvan i tunna skivor.
Blanda vatten [1/2 dl | 1 dl], grönsaksbuljong, vitlök, en generös skvätt citronsaft och dill i en liten skål.
Tärna broccoli (inklusive stjälk) i 2 cm stora bitar och placera den på plåten när det återstår 15 min av potatisens tillagningstid.
Ringla över lite olivolja och krydda med salt och peppar.
Rosta resterande tid.
Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en stekpanna på medelhög värme när det återstår 10 min av tillagningstiden i ugnen.
Torka av lax med hushållspapper, och krydda med salt.
Stek lax med skinnet neråt i 3–4 min. Vänd sedan laxen.
Tillsätt buljong och smör [1 msk | 2 msk] och stek lax i ytterligare 3–5 min, tills den är gyllene och genomstekt.
TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Lägg upp lax, rostad potatis och broccoli på tallrikar.
Ös citronbuljong över laxen, och garnera med citronskivor.
Servera med aioli och strö sesamfrön över potatis och broccoli.