Skip to main content
Bacon- och purjolökspaj med strimlad kycklingbröstfilé

Bacon- och purjolökspaj med strimlad kycklingbröstfilé

med goudaost och grönsallad

Bacon och purjolök är en klassisk kombination som smakar underbart i en lättlagad paj. Vi gör det enkelt med färdig pajdeg som vi fyller med en krämig purjolökssås och toppar med bacon och gouda innan vi gräddar pajen gyllene i ugnen och serverar den med en enkel grönsallad med morot och solroskärnor.

Allergener:
Ägg
Gluten
Vete
Mjölk
Senap

Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.

Tillagningstid35 minuter
20 minuter
NivåLätt
Antal portioner

250 g

Pajdeg

(Innehåller: Ägg, Gluten, Vete Kan innehålla spår av: Sesam)

140 g

Bacon, tärnad

1 st

Purjolök

150 ml

Matlagningsgrädde

(Innehåller: Mjölk)

50 g

Riven gouda

(Innehåller: Mjölk)

1 st

Lök

1 st

Vitlöksklyfta

60 g

Salladsmix

4 g

Buljong

20 g

Solroskärnor

(Kan innehålla spår av: Sesam, Nötter, Jordnötter)

15 g

Senap

(Innehåller: Senap)

1 st

Morot

300 g

Strimlad kycklingbröstfilé

Ingår inte i din leverans

1 dl

Vatten till sås

½ tsk

Salt till sås

½ msk

Olja till sallad

¼ tsk

Salt till sallad

Energi (kJ)5886 kJ
Energi (kcal)1407 kcal
Fett95.6 g
varav mättat47.7 g
Kolhydrater68.1 g
varav socker15.3 g
Kostfiber9.1 g
Protein69.3 g
Salt6.8 g
Potassium409.2 mg
Calcium72.5 mg
Iron1 mg

Instruktioner

Förgrädda pajdeg
1

Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).

Ta ut pajdegen från kylen 30 min innan tillagning så att den blir rumstempererad.

Rulla ut pajdegen och dess papper på en plåt. Nagga med en gaffel och vik in kanterna 2 cm på varje sida.

Förgrädda pajdegen i 5–6 min.

TIPS: Att förgrädda pajen innebär att grädda den utan fyllning. Det förhindrar degen från att bli fuktig om fyllningen är för lös eller släpper ifrån sig mycket vätska under tillagningen.

Förbered grönsaker och kyckling
2

Under tiden, finhacka lök och finhacka eller pressa vitlök.

Skär purjolök i skivor.

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. 

Tillsätt kyckling och krydda med salt. Stek i 4–5 min, eller tills gyllene och genomstekt. Vänd den då och då.

TIPS: Kycklingen är färdiglagad när köttet inte längre är rosa i mitten.

VIKTIGT: Tvätta händer och köksredskap noggrant efter hantering av rå kyckling.

Förbered fyllning
3

Hetta upp en medelstor stekpanna på medelhög värme. 

Stek bacon i 4–5 min, eller tills gyllene. Ställ åt sidan på en tallrik med hushållspapper.

Hetta upp samma stekpanna (torka inte ur den) på medelhög värme.

Stek lök, vitlök och purjolök i 4–5 min, eller tills mjuka.

Tillsätt matlagningsgrädde, kyckling, buljong, vatten, salt och en nypa peppar. Sjud i 3–4 min, eller tills något tjocknat.

Grädda paj
4

Häll purjolöksfyllning i pajskalet.

Toppa med bacon och gouda.

Grädda pajen i ugnen i 15–20 min, eller tills den är gyllene och osten har smält.

Blanda sallad
5

Under tiden, skölj salladsmix.

Skala morot i långa band med en potatisskalare och finhacka den sista innersta biten.

Blanda salladsmix, morot, solroskärnor, senap, olivolja, salt och en nypa peppar i en stor skål.

Servera
6

Skär paj i bitar.

Lägg upp paj och sallad på tallrikar.