
Är ni en familj som älskar pasta? Då har ni säkert lagat pasta bolognese många gånger. Ikväll experimenterar vi med den populära rätten, och lagar den i ugnen, givetvis med massor av ost! Ett fräscht tillbehör är en spröd morotssallad med persilja.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
250 g
Nötfärs
1 st
Morot
½ st
Lök
25 g
Riven gouda
(Innehåller: Mjölk)
20 g
Finriven ost
(Innehåller: Mjölk, Ägg)
½ burk
Tomatpuré
4 g
Buljong
12.5 ml
Sojasås
(Innehåller: Vete, Soja, Gluten)
4 g
Vitlöksflörter
1 paket
Rigatoni
(Innehåller: Vete, Gluten Kan innehålla spår av: Soja)
1 portionspåse
Bladpersilja
1 paket
Krossade tomater
¼ tsk
Salt (steg 2)
1 msk
Olivolja (steg 2)
1 msk
Smör (steg 4)
1 msk
Vetemjöl (steg 4)
10 msk
Mjölk (steg 4)
¼ tsk
Salt (steg 4)
½ msk
Olivolja (steg 5)

Värm ugnen till 200°C/180°C (varmluft).
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Finhacka lök [1/2 st, 2P].

Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek lök, kött och en nypa salt i 4–5 min, eller tills brynt.
Tillsätt tomatpuré [½ burk, 2P], krossade tomater, köttbuljong, sojasås [1/2 paket, 2P], Vitlöksflörter, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar.
Sänk till medellåg värme och sjud tills bechamelsåsen är färdig i steg 4.
VIKTIGT: Köttet är färdiglagat när det är utan inslag av rosa.

Under tiden, tillsätt pasta till det kokande vattnet och koka 5–7 min.
Häll av vattnet och lägg pastan i en ugnsform.
TIPS: Pasta färdiglagas i ugnen i steg 5.

Smält smör [1 msk | 2 msk] på medelvärme i samma kastrull som användes till pastan.
Tillsätt vetemjöl [1 msk | 2 msk] och rör ihop till en tjock pasta.
Tillsätt mjölk [2 dl | 4 dl] lite i taget, och vispa sås tills den har tjocknat, 3–4 min.
Rör i finriven ost, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och peppar och blanda tills osten har smält.

Rör i bolognesesås i ugnsformen med pasta.
Toppa med bechamelsås och goudaost [1/2 påse, 2P].
Baka i ugnen i 15 min, eller tills pastan är färdig.
Skala morot i långa band med en potatisskalare. Finhacka den innersta delen som inte går att skala.
Finhacka persilja.
Blanda morot, persilja, olivolja [1/2 msk | 1 msk] och en nypa salt i en skål.

Låt pasta bolognese svalna i 5 min innan servering.
Lägg upp pasta bolognese på tallrikar och servera med morotssallad.