Skip to main content
Ugnsbakad gråsej med citronmarinad
Ugnsbakad gråsej med citronmarinad

Ugnsbakad gråsej med citronmarinad

rotfruksmos och dilldressing

4.0
(163)

Inne i ugnens tryckande hetta förvandlas vår gråsej till en festmåltid när den får plaska runt i en insjö av syrlig citronmarinad som sakta men säkert tränger in i fisken och ger den sin friska, saftiga smak. Servera med fluffigt rotfruktsmos och en aromatisk dillsås som får ditt hjärta att smälta.

Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.

Tillagningstid30 minuter
NivåMedel

Ingredienser

Antal portioner

500

Potatis

2

Morot

1

Vitlöksklyfta

1

Citrusfrukt

1

Dill

75

Crème fraiche

1

Gurka, piccolo

Gurka

12.5

Vitvinsvinäger

250

Gråsej

Ingår inte i din leverans

2

Smör

2

Mjölk

½

Olivolja

¼

Salt

Näringsvärden

Energi (kcal)156 kcal
Energi (kJ)653 kJ
Fett16.8 g
varav mättat9 g
Kolhydrater0.9 g
varav socker0.8 g
Protein0.6 g
Salt0.6 g

Instruktioner

Förbered rotfrukter
1

Sätt ugnen på 180°C. Koka upp lättsaltat vatten* i en medelstor kastrull. Skala och skär potatis och morot i 2 cm stora bitar. Skala vitlök.

Laga rotfruktsmos
2

Koka vitlök, potatis- och morotsbitarna i det kokande vattnet i 10-12 min, eller tills rotfrukterna har blivit mjuka. Föredrar du ett slätare mos, låt koka i 5-6 min längre. Häll av vattnet och lägg tillbaka bitarna i kastrullen. Mosa dem med smör*, mjölk* och salt* [1/4 tsk, 2 pers | 1/2 tsk, 4 pers] tills du har ett slätt mos. Sätt på ett lock så att värmen behålls.

Tillaga fisk
3

Riv citronzest tills du har en generös nypa, dela citronen i klyftor. Blanda citronzest, en generös skvätt citronjuice och olivolja* [1/2 msk, 2 pers | 1 msk, 4 pers] i en skål. Placera gråsejen i en ugnsform och ringla över citronmarinaden. Tillaga i ugnen 8-10 min. VIKTIGT: 1) Glöm inte att skrubba citronen innan du river zesten. 2) Fisken är färdiglagad när köttet är mjölkvitt och helt ogenomskinligt.

Pickla gurka
4

Riv gurkremsor med en potatisskalare. Blanda gurkremsorna med vitvinsvinäger [1/2 paket, 2 pers], en nypa socker*, salt* och peppar* i en skål och ställ den åt sidan. 

Blanda dilldressing
5

Finhacka dill, spara lite till garnering. Blanda dill, crème fraiche och en generös skvätt citronjuice i en skål. Krydda dressingen med en nypa salt* och peppar*.

Servera
6

Fördela den ugnsbakade gråsejen och rotfruktsmoset mellan era tallrikar och toppa med dilldressing och picklad gurka.