
Inne i ugnens tryckande hetta förvandlas vår gråsej till en festmåltid när den får plaska runt i en insjö av syrlig citronmarinad som sakta men säkert tränger in i fisken och ger den sin friska, saftiga smak. Servera med fluffigt rotfruktsmos och en aromatisk dillsås som får ditt hjärta att smälta.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
500
Potatis
2
Morot
1
Vitlöksklyfta
1
Citrusfrukt
1
Dill
75
Crème fraiche
1
Gurka, piccolo
Gurka
12.5
Vitvinsvinäger
250
Gråsej
2
Smör
2
Mjölk
½
Olivolja
¼
Salt

Sätt ugnen på 180°C. Koka upp lättsaltat vatten* i en medelstor kastrull. Skala och skär potatis och morot i 2 cm stora bitar. Skala vitlök.

Koka vitlök, potatis- och morotsbitarna i det kokande vattnet i 10-12 min, eller tills rotfrukterna har blivit mjuka. Föredrar du ett slätare mos, låt koka i 5-6 min längre. Häll av vattnet och lägg tillbaka bitarna i kastrullen. Mosa dem med smör*, mjölk* och salt* [1/4 tsk, 2 pers | 1/2 tsk, 4 pers] tills du har ett slätt mos. Sätt på ett lock så att värmen behålls.

Riv citronzest tills du har en generös nypa, dela citronen i klyftor. Blanda citronzest, en generös skvätt citronjuice och olivolja* [1/2 msk, 2 pers | 1 msk, 4 pers] i en skål. Placera gråsejen i en ugnsform och ringla över citronmarinaden. Tillaga i ugnen 8-10 min. VIKTIGT: 1) Glöm inte att skrubba citronen innan du river zesten. 2) Fisken är färdiglagad när köttet är mjölkvitt och helt ogenomskinligt.

Riv gurkremsor med en potatisskalare. Blanda gurkremsorna med vitvinsvinäger [1/2 paket, 2 pers], en nypa socker*, salt* och peppar* i en skål och ställ den åt sidan.

Finhacka dill, spara lite till garnering. Blanda dill, crème fraiche och en generös skvätt citronjuice i en skål. Krydda dressingen med en nypa salt* och peppar*.

Fördela den ugnsbakade gråsejen och rotfruktsmoset mellan era tallrikar och toppa med dilldressing och picklad gurka.