Ugnsbakad gråsej med citronmarinad

Ugnsbakad gråsej med citronmarinad

rotfruksmos och dilldressing

Inne i ugnens tryckande hetta förvandlas vår gråsej till en festmåltid när den får plaska runt i en insjö av syrlig citronmarinad som sakta men säkert tränger in i fisken och ger den sin friska, saftiga smak. Servera med fluffigt rotfruktsmos och en aromatisk dillsås som får ditt hjärta att smälta.

Allergener:mjölkFisk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener.

Tillagningstid25 minuter
SvårighetsgradNivå 2
Ingredienser
Antal portioner
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner

500 g

Potatis

2 st

Morot

1 st

Vitlöksklyfta

½ st

Citron

1 paket

Gråsej

(InnehållerFisk)

1 påse

Dill

½ burk

Crème fraiche

(Innehållermjölk)

1 st

Gurka

½ paket

Vitvinsvinäger

Ingår inte i din leverans

30 g

Smör*

(Innehållermjölk)

2 msk

Mjölk*

(Innehållermjölk)

¼ tsk

Salt*

½ msk

Olivolja*

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
Energi (kJ)2621 kJ
Energi (kcal)627 kcal
Fett29 g
varav mättat16 g
Kolhydrater57 g
varav socker15 g
Kostfiber8 g
Protein31 g
Salt1 g
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
download icondownload icon
1

Sätt ugnen på 180°C.

Koka upp lättsaltat vatten* i en medelstor kastrull.

Skala och skär potatis och morot i 2 cm stora bitar.

Skala vitlök.

2

Koka vitlök, potatis- och morotsbitarna i det kokande vattnet i 10-12 min, eller tills rotfrukterna har blivit mjuka. Föredrar du ett slätare mos, låt koka i 5-6 min längre.

Häll av vattnet och lägg tillbaka bitarna i kastrullen. Mosa dem med smör, mjölk och salt* [1/4 tsk, 2 pers | 1/2 tsk, 4 pers] tills du har ett slätt mos. Sätt på ett lock så att värmen behålls.

3

Riv citronzest tills du har en generös nypa, dela citronen i klyftor.

Blanda citronzest, en generös skvätt citronjuice och olivolja* [1/2 msk, 2 pers | 1 msk, 4 pers] i en skål.

Placera gråsejen i en ugnsform och ringla över citronmarinaden. Tillaga i ugnen 8-10 min.

VIKTIGT: 1) Glöm inte att skrubba citronen innan du river zesten. 2) Fisken är färdiglagad när köttet är mjölkvitt och helt ogenomskinligt.

4

Riv gurkremsor med en potatisskalare.

Blanda gurkremsorna med vitvinsvinäger [1/2 paket, 2 pers], en nypa socker, salt och peppar* i en skål och ställ den åt sidan.

5

Finhacka dill, spara lite till garnering.

Blanda dill, crème fraiche och en generös skvätt citronjuice i en skål. Krydda dressingen med en nypa salt och peppar.

6

Fördela den ugnsbakade gråsejen och rotfruktsmoset mellan era tallrikar och toppa med dilldressing och picklad gurka.