Ugnsbakad gråsej med citronmarinad
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Ugnsbakad gråsej med citronmarinad

Ugnsbakad gråsej med citronmarinad

rotfruksmos och dilldressing

Inne i ugnens tryckande hetta förvandlas vår gråsej till en festmåltid när den får plaska runt i en insjö av syrlig citronmarinad som sakta men säkert tränger in i fisken och ger den sin friska, saftiga smak. Servera med fluffigt rotfruktsmos och en aromatisk dillsås som får ditt hjärta att smälta.

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
SvårighetsgradMedel

Ingredienser

Antal portioner

500

Potatis

2

Morot

1

Vitlöksklyfta

1

Citron

1

Dill

75

Crème fraiche

1

Gurka, piccolo

Gurka

12.5

Vitvinsvinäger

250

Gråsej

Ingår inte i din leverans

2

Smör

2

Mjölk

½

Olivolja

¼

Salt

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kcal)156 kcal
Energi (kJ)653 kJ
Fett16.77 g
varav mättat9 g
Kolhydrater0.85 g
varav socker0.8 g
Protein0.61 g
Salt0.6 g

Instruktioner

Förbered rotfrukter
1

Sätt ugnen på 180°C. Koka upp lättsaltat vatten* i en medelstor kastrull. Skala och skär potatis och morot i 2 cm stora bitar. Skala vitlök.

Laga rotfruktsmos
2

Koka vitlök, potatis- och morotsbitarna i det kokande vattnet i 10-12 min, eller tills rotfrukterna har blivit mjuka. Föredrar du ett slätare mos, låt koka i 5-6 min längre. Häll av vattnet och lägg tillbaka bitarna i kastrullen. Mosa dem med smör*, mjölk* och salt* [1/4 tsk, 2 pers | 1/2 tsk, 4 pers] tills du har ett slätt mos. Sätt på ett lock så att värmen behålls.

Tillaga fisk
3

Riv citronzest tills du har en generös nypa, dela citronen i klyftor. Blanda citronzest, en generös skvätt citronjuice och olivolja* [1/2 msk, 2 pers | 1 msk, 4 pers] i en skål. Placera gråsejen i en ugnsform och ringla över citronmarinaden. Tillaga i ugnen 8-10 min. VIKTIGT: 1) Glöm inte att skrubba citronen innan du river zesten. 2) Fisken är färdiglagad när köttet är mjölkvitt och helt ogenomskinligt.

Pickla gurka
4

Riv gurkremsor med en potatisskalare. Blanda gurkremsorna med vitvinsvinäger [1/2 paket, 2 pers], en nypa socker*, salt* och peppar* i en skål och ställ den åt sidan. 

Blanda dilldressing
5

Finhacka dill, spara lite till garnering. Blanda dill, crème fraiche och en generös skvätt citronjuice i en skål. Krydda dressingen med en nypa salt* och peppar*.

Servera
6

Fördela den ugnsbakade gråsejen och rotfruktsmoset mellan era tallrikar och toppa med dilldressing och picklad gurka.