topBanner
Ugnsbakad gråsej med citronmarinad

Ugnsbakad gråsej med citronmarinad

rotfruksmos och dillsås

Inne i ugnens tryckande hetta förvandlas vår gråsej till en festmåltid när den får plaska runt i en insjö av syrlig citronmarinad som sakta men säkert tränger in i fisken och ger den sin friska, saftiga smak. Servera med fluffigt rotfruktsmos och en aromatisk dillsås som får ditt hjärta att smälta.

Allergener:fiskmjölkselleri

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener.

Tillagningstid35 minuter
SvårighetsgradMedel
Ingredienser
Antal portioner
2
4
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner
2
4

250 g

Gråsej

(Innehållerfisk)

½ st

Citron

500 g

Potatis

2 st

Morot

1 st

Vitlöksklyfta

1 påse

Dill

125 ml

Matlagningsgrädde

(Innehållermjölk)

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehållerselleri)

1 st

Gurka

½ paket

Vitvinsvinäger

Ingår inte i din leverans

2 msk

Mjölk*

(Innehållermjölk)

30 g

Smör*

(Innehållermjölk)

Olja*

Salt* och peppar*

½ msk

Olivolja*

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
per portion
per 100 g
Energi (kJ)2862 kJ
Energi (kcal)684 kcal
Fett28 g
varav mättat16 g
Kolhydrater74 g
varav socker25 g
Protein31 g
Salt2 g
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
download icondownload icon
1

Sätt ugnen på 180°C.

Koka upp lättsaltat vatten* i en medelstor kastrull.

Skala vitlök.

Skala och skär potatis och morot i 2 cm stora bitar.

2

Tillsätt vitlök, potatis- och morotsbitarna i det kokande vattnet. Koka tills rotfrukterna har blivit mjuka, 10-12 min. Föredrar du ett slätare mos, låt koka 5-6 min längre.

Häll av vattnet och för tillbaka bitarna i kastrullen. Mosa dem med smör, mjölk och salt* [1/4 tsk, 2 pers | 1/2 tsk, 4 pers] tills du har ett slätt mos. Sätt på ett lock så att värmen behålls.

3

Riv citronzest [1/2 tsk, 2 pers | 1 tsk, 4 pers] och dela citronen i klyftor.

Blanda citronzest, citronjuice [1/2 msk, 2 pers | 1 msk, 4 pers] och olivolja* [1/2 msk, 2 pers | 1 msk, 4 pers] i en skål.

Placera gråsejen i en ugnsform och ringla över citronmarinaden. Tillaga i ugnen 8-10 min.

VIKTIGT: 1) Glöm inte att skrubba citronen innan du river zesten. 2) Fisken är färdiglagad när köttet är mjölkvitt och helt ogenomskinligt.

4

Riv gurkremsor med en potatisskalare.

Blanda gurkstrimlorna med vitvinsvinäger, en nypa socker, salt och peppar*. Ställ åt sidan.

5

Finhacka dill (spara lite till garnering).

Hetta upp en stekpanna på låg till medelvärme. Tillsätt matlagningsgrädde, grönsaksbuljong och generöst med nymalen peppar*. Låt sjuda 3-4 min.

Rör ner hälften av dillen och smaksätt med salt*. Tillsätt mer dill om det behövs.

Tips: Krossa hela pepparkorn om du har istället för malen peppar, för bättre pepparsmak i såsen.

6

Fördela den ugnsbakade gråsejen och rotfruktsmoset mellan era tallrikar och toppa med dillsås och hempicklad gurka.

Smaklig måltid!