Det sydostasiatiska köket kännetecknas av lättlagade rätter med olika starka aromatiska komponenter. Det får ni exempel på här med detta spännande recept med massor av härliga ingredienser. Vitlöksriset sköter sig själv på spisen, samtidigt som vi steker kött och grönsaker med asiatiska kryddor, och så toppar vi med sesammajonnäs och gurka. Enklare än så här blir det inte att laga asiatiskt!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1
Vitlöksklyfta
150
Jasminris
1
Gurka
1
Morot
1
Pak choi
250
Blandfärs
4
Ga-Laksa
12.5
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
50
Svart sesammajonnäs
(Innehåller Senap, Soja, Gluten, Vete, Sesam, Ägg)
½
Olivolja (steg 1)
3
Vatten (steg 1)
½
Salt (steg 1)
¼
Salt (steg 4)
1
Socker (steg 5)
Finhacka (eller pressa) vitlök. Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en kastrull på medelhög värme. Fräs vitlök i 30 sek. Tillsätt vatten [3 dl | 6 dl] och koka upp. Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till låg värme och sjud under lock i 12 min. Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min tills riset är mjukt och vattnet har absorberats. TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Skär gurka i tunna skivor och krydda dem med en nypa salt. Skär morot (oskalad) i tunna halvmånar. Grovhacka pak choi.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek morot i 3-4 min, tills mjuk. Tillsätt och stek pak choi tills den har mjuknat, 2 min. Krydda med en nypa salt och peppar, och lägg över till en skål.
Hetta upp samma stekpanna på medelhög värme och tillsätt en skvätt olivolja vid behov. Stek blandfärs, Ga-Laksa och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i 3-4 min, eller tills brynt. Bryt upp eventuella klumpar med en träsked. VIKTIGT: Blandfärsen är färdiglagad när den är genomstekt och utan inslag av rosa.
Rör i morot, pak choi, sojasås [1/2 paket, 2P] och socker [1 tsk I 2 tsk] i stekpannan. Sjud tills uppvärmt, 1-2 min. Smaka av med salt och peppar.
Lägg upp ris i skålar. Toppa med köttfärs och stekta grönsaker. Servera med en klick sesammajonnäs och garnera med gurkskivor.