HelloFresharrow right iconarrow right iconRecipesarrow right iconarrow right iconStekt Gråsej
topBanner
Stekt gråsej

Stekt gråsej

med pankotoppad purjolök, potatis- och morotsmos

Kan detta vara veckans bästa recept månne? Stekt sej i krämig timjansås serverad med ugnsbakad purjo och gyllene, frasig pangrattato. Tillsammans med potatis- och morotsmos smaksatt med en klick smör har du en gudagod middag att se fram emot.

Allergener:mjölkgluten

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid35 minuter
SvårighetsgradMedel
Ingredienser
Antal portioner
2
4
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner
2
4

30 g

Purjolök

1.33 msk

Crème fraiche

(Innehållermjölk)

1 msk

Kummelfilé

¼ tsk

Morot

Potatis

Timjan

Panko ströbröd

(Innehållergluten)

Vitlöksklyfta

Ingår inte i din leverans

Smör*

Mjölk*

Salt*

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
per portion
per 100 g
Energi (kcal)135.6731 kcal
Energi (kJ)567.6564 kJ
Fett9.0225 g
varav mättat5.6 g
Kolhydrater11.5425 g
varav socker0.6 g
Protein2.1505 g
Salt0.7 g
Instruktioner
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
1

Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Koka upp lättsaltat vatten* i en medelstor kastrull. Ansa purjolök och skär i 3 cm långa bitar. Finhacka vitlök. Finhacka timjanbladen.

2

Blanda panko, hälften av timjan, en skvätt olivolja*, en nypa salt* och peppar* i en skål. Placera purjolöken i en ugnsform. Tillsätt ett par klickar smör* och ringla över en skvätt olivolja*. Krydda med en nypa salt* och peppar* och strö över pankon. Rosta i ugnen i 20-25 min, eller tills purjolöken är mjuk och pankon gyllene.

3

Tärna potatis och morot i 2 cm stora bitar. Lägg dem i kastullen och koka i 10-15 min, eller tills de är mjuka. Häll av vattnet och lägg tillbaka bitarna i kastrullen. Tillsätt smör*, mjölk* och salt* och mosa till ett slätt mos. Sätt på ett lock för att behålla värmen.

4

När det återstår ca 10 min av purjolökens tillagningstid, hetta upp en skvätt olivolja* i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek sejen i 2-3 min på varje sida. Lägg över fisken på en tallrik när den är genomstekt. VIKTIGT: Fisken är färdig när köttet är mjölkvitt och helt ogenomskinligt.

5

Ställ tillbaka pannan på plattan på låg värme och tillsätt crème fraiche [1/2 paket, 2 pers], vitlök, resterande timjan, en generös nypa salt* och peppar*. Koka i 2-3 min, tills timjansåsen är genomvarm och tjocknat något.

6

Fördela potatis- och morotsmos, gråsej och ugnsbakad purjolök mellan era tallrikar. Strö över kvarvarande panko från ugnsformen och servera med timjansåsen vid sidan av.