I kväll hämtar vi inspiration från det spanska köket och panerar grillost som vi sedan steker gyllene. Vi gör också en god bravassås och serverar grillosten med persiljeris, aioli och sallad med gurka, paprika och rucola. Nu är det bara att hugga in!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Bladpersilja
200 g
Grillost
(Innehåller: Mjölk)
150 g
Basmatiris
50 g
Pankoströbröd
(Innehåller: Gluten, Vete)
4 g
Rökt paprikapulver
40 g
Aioli
(Innehåller: Ägg, Senap)
70 g
Tomatpuré
40 g
Rucola
1 st
Gurka
1 st
Citron
1 st
Basilika
½ g
Chiliflakes
4 g
Vitlöksflörter
1 st
Paprika
3 dl
Vatten till ris
½ tsk
Salt till ris
½ msk
Olja till sallad
¼ tsk
Salt till sallad
1 msk
Smör till sås
¼ tsk
Socker till sås
1 st
Ägg till panering
1 msk
Mjöl till panering
¼ tsk
Salt till grillost
1 msk
Olja till stekning
Koka upp en medelstor kastrull med vatten.
Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte.
Under tiden, skölj rucola.
FInhacka basilika.
Skär paprika i 1 cm tunna strimlor.
Skär gurka i tunna halvmånar.
Halvera citron.
Blanda gurka, rucola, paprika, basilika, en skvätt citronsaft, olivolja, salt och en nypa peppar i en stor skål.
Smält smör i en medelstor kastrull på medelvärme.
Tillsätt Vitlöksflörter, chiliflakes, socker och tomatpuré och sjud i 1–2 min, eller tills väldoftande.
Ta av från värme och ställ åt sidan.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Skär grillost i 2 cm stora bitar.
Vispa ägg i en djup tallrik.
Blanda panko och en generös nypa peppar i en ny djup tallrik.
Lägg vetemjöl i en tredje djup tallrik.
Vänd grillost först i mjöl, sen i ägg och sist i panko.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek grillost i 2–3 min per sida, eller tills gyllene.
Lägg över på en tallrik med hushållspapper och krydda med salt
Under tiden, finhacka persilja.
Rör ner persilja i det färdiga riset precis innan servering.
Lägg upp ris och sallad i djupa tallrikar.
Toppa med grillost och bravassås och ringla över aioli.