Lamm är ett lyxigt protein som man kanske inte lagar så ofta – men den här steken sköter sig själv i ugnen medan du kan fokusera på tillbehören. Vi lagar dillslungad potatis, krämig grönsakfrikassé och stekta haricots verts och serverar denna välsmakande middag med knaperstekt schalottenlök.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 portionspåse
Bladpersilja
2 st
Vitlöksklyfta
300 g
Lammstek
1 st
Purjolök
1 st
Morot
10 g
Kycklingfond
1 st
Worcestershiresås
(Innehåller Soja)
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
1 portionspåse
Dill
400 g
Småpotatis
150 g
Haricots verts
1 st
Schalottenlök
¼ tsk
Salt till kött
1 msk
Smör till potatis
1 msk
Mjöl till panering
3 dl
Vatten till sås
½ tsk
Salt till sås
1 dl
Vatten till grönsaker
Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Ta fram lammkött så det blir rumstempererat.
Finhacka persilja och finhacka eller pressa vitlök.
Skär köttets fettsida i ett 1 cm djupt zickzackmönster. Gnid med vitlök och persilja och krydda med salt.
Placera kött med fettsidan ner i en medelstor stekpanna. Värm upp stekpannan på medelvärme och stek oavbrutet i 8–9 min, eller tills gyllene.
Under tiden, koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Skär morot (oskalad) i tunna skivor.
Halvera och skär purjolök i tunna skivor.
Ansa haricots verts.
TIPS: Se till att skölja bort sand och jord från purjolök.
Höj till hög värme och bryn köttet på alla sidor i 30 sek. Lägg över på en bakplåt med bakplåtspapper med fettsidan upp. Rosta i ugnen i 15 min, eller tills genomstekt.
Koka potatis i 12–15 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och lägg tillbaka potatis i kastrullen.
Grovhacka dill.
Vänd potatis med hälften av dillen, smör och en nypa salt och peppar. Ställ åt sidan under lock.
Under tiden, hetta upp samma stekpanna (torka inte ur den) på medelhög värme.
Stek morot och purjolök i 2–3 min, eller tills de mjuknar.
Tillsätt worcestershiresås, kycklingfond, matlagningsgrädde, resterande dill, vatten, salt och en nypa peppar. Sjud i 2–3 min, eller tills såsen tjocknar något.
Skär schalottenlök i skivor. Blanda schalottenlök, mjöl och en nypa salt och peppar i en liten skål.
Hetta upp en skvätt olivolja i en ny stor stekpanna på medelhög värme.
Stek schalottenlök i 2–3 min, eller tills krispig och gyllene. Lägg över på en tallrik med hushållspapper.
Låt köttet vila i ett foliepaket tills det ska serveras. Köttet kommer att fortsätta tillagas något under tiden det vilar.
Hetta upp en skvätt olivolja i samma stora stekpanna (torka ur den först) på medelhög värme.
Stek haricots verts med vatten i 3–4 min, eller tills mjuka.
Skär kött i tunna skivor.
Lägg upp dillpotatis, frikassé och haricots verts på tallrikar.
Toppa frikassé med lamm och strö över schalottenlök.