
Har du aldrig testat att laga anka? Det smakar helt fantastiskt och är inte alls krångligt – i kvällens recept använder vi anklår som sköter sig själv i ugnen. Vi serverar det med en utsökt glaze med aprikoschutney, balsamvinäger och rödvinssås och lagar en krämig potatis- och rotsellerigratäng med vitlök och riven ost som tillbehör. En enkel sallad med rädisor och salladsmix blir ett fräscht inslag, och sedan är denna festmåltid komplett!
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
430 g
Sous vide-anklår, confiterat
50 g
Aprikoschutney
(Innehåller: Senap)
12 ml
Balsamvinäger
(Innehåller: Sulfiter)
60 g
Rödvinssås
(Innehåller: Sulfiter)
500 g
Potatis
1 st
Rotselleri
(Innehåller: Selleri)
300 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller: Mjölk)
2 st
Vitlöksklyfta
40 g
Finriven ost
(Innehåller: Mjölk, Ägg)
60 g
Salladsmix
75 g
Rädisor
8 g
Kycklingbuljong
½ tsk
Salt (steg 2)
1 msk
Smör (steg 5)
2 msk
Vatten (steg 5)
¾ tsk
Salt (steg 5)
½ msk
Olivolja (steg 5)
½ tsk
Socker (steg 5)

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Koka upp en kastrull med saltat vatten.
Skala och skär rotselleri i 1/2 cm tunna halvmånar.
Skär potatis (oskalad) i 1/2 cm tunna skivor.
Koka potatis och rotselleri i 8–10 min, eller tills mjuka men ännu inte genomkokta. Häll av vattnet och häll tillbaka dem i kastrullen.

Under tiden, finhacka eller pressa vitlök.
Vispa ihop matlagningsgrädde, vitlök, kycklingbuljong, salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar i en liten skål.
Placera anklår på en plåt med bakplåtspapper, med skinnsidan uppåt. Släng resterande sky från förpackningen.
Krydda skinnet med salt och tillaga i ugnen i 30 min.

Skär rädisor i tunna skivor.
Skölj salladsmix.

Tillsätt gräddblandningen till kastrullen med kokt potatis och rotselleri och rör om.
Häll sedan över allt i en ugnsform och sprid ut potatis och rotselleri i ett jämnt lager. Strö över finriven ost.
Grädda i ugnen i 15–20 min, eller tills potatis och rotselleri är genomkokta och ost är gyllene.

Hetta upp smör [1 msk | 2 msk] i en medelstor kastrull på medelvärme.
Tillsätt aprikoschutney, balsamvinäger, vatten [2 msk | 4 msk], salt [1/2 tsk | 1 tsk], socker [1/2 tsk | 1 tsk] och rödvinssås. Sjud i 2–3 min, eller tills genomvarmt och tjocknat.
Blanda salladsmix, rädisor, olivolja [1/2 msk | 1 msk] och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i en stor skål precis innan servering.

Låt potatisgratängen svalna något innan servering.
Lägg upp potatisgratäng, sallad och anklår på tallrikar.
Toppa anklår med glaze.