
I kväll bjuder vi på en vegetarisk variant av den klassiska lasagnen, nämligen pastagratäng med linser. De röda linserna får sällskap av lök, krossade tomater, italienska kryddor och en krämig bechamelsås och ugnsbakas under ett härligt osttäcke. Som tillbehör serverar vi en lätt sallad med zucchini och persilja.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
½ st
Zucchini
4 g
Mamas Favorit
(Innehåller: Ägg)
100 g
Röda linser
390 g
Krossade tomater
10 ml
Sojasås
(Innehåller: Gluten, Soja)
180 g
Rigatoni
(Innehåller: Gluten, Vete Kan innehålla spår av: Soja, Senap)
50 g
Riven gouda
(Innehåller: Mjölk)
1 st
Bladpersilja
20 g
Finriven ost
(Innehåller: Ägg, Mjölk)
4 g
Buljong
(Innehåller: Selleri)
1 st
Lök
1 st
Morot
300 g
Strimlad kycklingbröstfilé
1 msk
Olja till stekning
2 dl
Vatten till linser
¼ tsk
Salt till linser
1 msk
Smör till sås
1 msk
Mjöl till sås
2 dl
Mjölk till sås
¼ tsk
Salt till sås
½ msk
Olja till sallad

Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Finhacka lök. Riv morot (oskalad) grovt. Skölj linser.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Tillsätt kyckling och krydda med salt. Stek i 4–5 min, eller tills gyllene och genomstekt. Vänd den då och då.
TIPS: Kycklingen är färdiglagad när köttet inte längre är rosa i mitten.
VIKTIGT: Tvätta händer och köksredskap noggrant efter hantering av rå kyckling
TIPS: Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten.

Hetta upp olivolja i en stor kastrull på medelhög värme.
Stek lök och morot i 2–3 min, eller tills gyllene.
Tillsätt krossade tomater, vatten, linser, buljong, sojasås, Mamas Favorit, salt och en nypa peppar.
Sänk till medellåg värme och sjud under lock i 15–20 min, eller tills linserna är mjuka. Tillsätt kyckling.
VIKTIGT: I det här receptet används halva mängden av vissa ingredienser – dubbelkolla ingredienslistan!

Under tiden, koka pasta i 5–7 min.
Häll av vatten och häll pasta i en ugnsform.
TIPS: Pasta lagas färdigt i steg 5.

Smält smör på medelvärme i kastrullen som användes till pastan.
Tillsätt mjöl och rör tills en pasta har formats.
Tillsätt mjölk lite i taget och vispa i 3–4 min, eller tills såsen tjocknar.
Tillsätt finriven ost, salt och peppar och rör om tills osten smälter.

Rör ner linssås i ugnsformen med pasta. Täck med bechamelsås och toppa med gouda. Ugnsbaka i 10–12 min, eller tills osten har fått färg och pastan är mjuk.
Under tiden, skala zucchini i långa band med en potatisskalare.
Plocka persiljablad.
Blanda zucchini, persilja, olivolja, en nypa salt och peppar i en medelstor skål.

Lägg upp gratäng på tallrikar och servera med zucchinisallad.

