Skip to main content
Vegetarisk pastagratäng med strimlad kycklingbröstfilé
Vegetarisk pastagratäng med strimlad kycklingbröstfilé

Vegetarisk pastagratäng med strimlad kycklingbröstfilé

med röda linser och zucchinisallad

I kväll bjuder vi på en vegetarisk variant av den klassiska lasagnen, nämligen pastagratäng med linser. De röda linserna får sällskap av lök, krossade tomater, italienska kryddor och en krämig bechamelsås och ugnsbakas under ett härligt osttäcke. Som tillbehör serverar vi en lätt sallad med zucchini och persilja.

Allergener:
Ägg
Gluten
Soja
Vete
Mjölk
Selleri

Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.

Tillagningstid40 minuter
20 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

½ st

Zucchini

4 g

Mamas Favorit

(Innehåller: Ägg)

100 g

Röda linser

390 g

Krossade tomater

10 ml

Sojasås

(Innehåller: Gluten, Soja)

180 g

Rigatoni

(Innehåller: Gluten, Vete Kan innehålla spår av: Soja, Senap)

50 g

Riven gouda

(Innehåller: Mjölk)

1 st

Bladpersilja

20 g

Finriven ost

(Innehåller: Ägg, Mjölk)

4 g

Buljong

(Innehåller: Selleri)

1 st

Lök

1 st

Morot

300 g

Strimlad kycklingbröstfilé

Ingår inte i din leverans

1 msk

Olja till stekning

2 dl

Vatten till linser

¼ tsk

Salt till linser

1 msk

Smör till sås

1 msk

Mjöl till sås

2 dl

Mjölk till sås

¼ tsk

Salt till sås

½ msk

Olja till sallad

Näringsvärden

Energi (kJ)4602 kJ
Energi (kcal)1100 kcal
Fett33.3 g
varav mättat14.7 g
Kolhydrater118.1 g
varav socker24.7 g
Kostfiber19.4 g
Protein74.7 g
Salt6.4 g
Potassium57.6 mg
Calcium9.3 mg
Iron0.1 mg

Instruktioner

Förbered råvaror
1

Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.

Finhacka lök. Riv morot (oskalad) grovt. Skölj linser.

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. 

Tillsätt kyckling och krydda med salt. Stek i 4–5 min, eller tills gyllene och genomstekt. Vänd den då och då.

TIPS: Kycklingen är färdiglagad när köttet inte längre är rosa i mitten.

VIKTIGT: Tvätta händer och köksredskap noggrant efter hantering av rå kyckling

TIPS: Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten.

Laga linssås
2

Hetta upp olivolja i en stor kastrull på medelhög värme.

Stek lök och morot i 2–3 min, eller tills gyllene.

Tillsätt krossade tomater, vatten, linser, buljong, sojasås, Mamas Favorit, salt och en nypa peppar.

Sänk till medellåg värme och sjud under lock i 15–20 min, eller tills linserna är mjuka. Tillsätt kyckling.

VIKTIGT: I det här receptet används halva mängden av vissa ingredienser – dubbelkolla ingredienslistan!

Koka pasta
3

Under tiden, koka pasta i 5–7 min.

Häll av vatten och häll pasta i en ugnsform.

TIPS: Pasta lagas färdigt i steg 5.

Laga bechamelsås
4

Smält smör på medelvärme i kastrullen som användes till pastan.

Tillsätt mjöl och rör tills en pasta har formats.

Tillsätt mjölk lite i taget och vispa i 3–4 min, eller tills såsen tjocknar.

Tillsätt finriven ost, salt och peppar och rör om tills osten smälter.

Ugnsbaka gratäng
5

Rör ner linssås i ugnsformen med pasta. Täck med bechamelsås och toppa med gouda. Ugnsbaka i 10–12 min, eller tills osten har fått färg och pastan är mjuk.

Under tiden, skala zucchini i långa band med en potatisskalare.

Plocka persiljablad.

Blanda zucchini, persilja, olivolja, en nypa salt och peppar i en medelstor skål.

Servera
6

Lägg upp gratäng på tallrikar och servera med zucchinisallad.