Här bjuder vi på en lättlagad, klassisk och riktigt god fiskrätt som bara tar en halvtimme att laga och som sköter sig själv i ugnen. De rostade rotfrukterna kryddad du med en aromatisk vitlöks- och örtkryddblandning, och fisken tillagas i en krämig gräddsås smaksatt med dill, vitlök och senap. Servera med nypicklad gurka, garnera med färsk dill på toppen och låt väl smakas.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
4 g
Gråsej
(Innehållerfisk)4 g
Rotfruktsmix
25 ml
Dill
12 g
Matlagningsgrädde
(Innehållermjölk)2 msk
Grönsaksbuljong
(Innehållerselleri)efter behov
Lök
Vitlöksklyfta
Palsternacka
Gurka
Vitlöksflörter
Vitvinsvinäger
(Innehållersulfiter)Senap
(Innehållersenap)Morot, lila
Vatten*
Socker*
Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Skär oskalad rotfruktsmix, lila morot och palsternacka i 2 cm stora bitar. Dela lök i 2 cm stora klyftor. Placera alla rotfrukter och lök på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olivolja* och smaksätt med Vitlöksflörter samt en nypa salt* och peppar*.
Vänd på rotfrukterna och rosta i ugnen i 20-25 min, eller tills de är mjuka.
Medan rotfrukterna tillagas, finhacka dill och vitlök. Skiva gurka tunt. Vispa upp matlagningsgrädde, vitlök, grönsaksbuljong, senap [1 tsk, 2 pers | 2 tsk, 4 pers], hälften av dillen, en nypa salt* och peppar* i en bunke.
När det återstår 10 min av rotfrukternas tillagningstid, placera sej i en ugnsform och tillaga i ugnen i 10-12 min eller tills den är färdig. När det återstår 5 min av fiskens tillagningstid, häll gräddsåsen över fisken och låt tillaga i ugnen de resterande minuterna. VIKTIGT: Fisken är färdiglagad när köttet är mjölkvit och helt ogenomskinligt.
Medan fisken tillagas, blanda vitvinsvinäger, vatten* [2 msk, 2 pers | 4 msk, 4 pers], en nypa salt* och socker* i en bunke. Tillsätt gurka och låt pickla i 5-10 min.
Häll av lagen från gurkan. Fördela rostade rotfrukter och lök samt ugnsbakad sej mellan era tallrikar. Skeda över dillsåsen och toppa med picklad gurka. Garnera med resterande dill, och hugg in.