Skip to main content
Ugnsbakad pasta bolognese
Ugnsbakad pasta bolognese

Ugnsbakad pasta bolognese

med bechamelsås och gouda

Är ni en familj som älskar pasta? Då har ni säkert lagat pasta bolognese många gånger. I kväll experimenterar vi med den populära rätten och lagar den i ugnen som en gratäng toppad med bechamelsås och riven ost. Vi serverar den smarriga pastan med en enkel grönsallad.

Taggar:
Barnvänlig
Allergener:
Gluten
Soja
Vete
Mjölk
Ägg

Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.

Tillagningstid40 minuter
25 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

225 g

Nötfärs

4 g

Vitlöksflörter

4 g

Buljong

10 ml

Sojasås

(Innehåller: Gluten, Soja)

390 g

Krossade tomater

180 g

Rigatoni

(Innehåller: Gluten, Vete Kan innehålla spår av: Soja, Senap)

25 g

Riven gouda

(Innehåller: Mjölk)

20 g

Finriven ost

(Innehåller: Mjölk, Ägg)

35 g

Tomatpuré

1 st

Bladpersilja

1 st

Lök

½ st

Sallad

Ingår inte i din leverans

1 msk

Olja till stekning

¼ tsk

Salt till kött

1 msk

Smör till stekning

1 msk

Mjöl till sås

2 dl

Mjölk till sås

¼ tsk

Salt till sås

½ msk

Olja till sallad

Näringsvärden

Energi (kJ)3907 kJ
Energi (kcal)934 kcal
Fett41 g
varav mättat17 g
Kolhydrater89.3 g
varav socker20.4 g
Kostfiber9.2 g
Protein51 g
Salt4.6 g
Potassium43 mg
Calcium15.7 mg
Iron0.3 mg

Instruktioner

Hacka schalottenlök
1

Värm ugnen till 200 °C/180 °C (varmluft).

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.

Finhacka schalottenlök.

Laga bolognesesås
2

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek lök, köttfärs och en nypa salt i 4–5 min, eller tills brynt.

Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, köttbuljong, sojasås, Vitlöksflörter, salt och en nypa peppar.

Sänk till medellåg värme och sjud tills bechamelsåsen är färdig i steg 4.

VIKTIGT: 1) Köttet är färdiglagat när det är utan inslag av rosa. 2) I det här receptet används halva mängden av vissa ingredienser – dubbelkolla ingredienslistan!

Koka pasta
3

Under tiden, tillsätt pasta till det kokande vattnet och koka 5–7 min.

Häll av vattnet och lägg pastan i en ugnsform.

TIPS: Pastan blir färdig i ugnen i steg 5.

Laga bechamelsås
4

Smält smör på medelvärme i samma kastrull som användes till pastan.

Tillsätt vetemjöl och rör ihop till en tjock blandning.

Tillsätt lite mjölk i taget och vispa i 3–4 min, tills såsen tjocknar.

Rör i finriven ost, salt och en nypa peppar och blanda tills osten har smält.

Grädda gratäng och blanda sallad
5

Rör ner bolognesesås i ugnsformen med pasta.

Toppa med bechamelsås och goudaost och grädda i ugnen i 15 min, eller tills pastan är färdig.

Under tiden, ansa och separera salladsblad.

Finhacka persilja.

Blanda sallad, persilja, olivolja och en nypa salt på ett serveringsfat.

Servera
6

Låt gratängen svalna i 5 min innan servering.

Lägg upp gratäng på tallrikar och servera med sallad.