
Är ni en familj som älskar pasta? Då har ni säkert lagat pasta bolognese många gånger. I kväll experimenterar vi med den populära rätten och lagar den i ugnen som en gratäng toppad med bechamelsås och riven ost. Vi serverar den smarriga pastan med en enkel grönsallad.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
225 g
Nötfärs
4 g
Vitlöksflörter
4 g
Buljong
10 ml
Sojasås
(Innehåller: Gluten, Soja)
390 g
Krossade tomater
180 g
Rigatoni
(Innehåller: Gluten, Vete Kan innehålla spår av: Soja, Senap)
25 g
Riven gouda
(Innehåller: Mjölk)
20 g
Finriven ost
(Innehåller: Mjölk, Ägg)
35 g
Tomatpuré
1 st
Bladpersilja
1 st
Lök
½ st
Sallad
1 msk
Olja till stekning
¼ tsk
Salt till kött
1 msk
Smör till stekning
1 msk
Mjöl till sås
2 dl
Mjölk till sås
¼ tsk
Salt till sås
½ msk
Olja till sallad

Värm ugnen till 200 °C/180 °C (varmluft).
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Finhacka schalottenlök.

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek lök, köttfärs och en nypa salt i 4–5 min, eller tills brynt.
Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, köttbuljong, sojasås, Vitlöksflörter, salt och en nypa peppar.
Sänk till medellåg värme och sjud tills bechamelsåsen är färdig i steg 4.
VIKTIGT: 1) Köttet är färdiglagat när det är utan inslag av rosa. 2) I det här receptet används halva mängden av vissa ingredienser – dubbelkolla ingredienslistan!

Under tiden, tillsätt pasta till det kokande vattnet och koka 5–7 min.
Häll av vattnet och lägg pastan i en ugnsform.
TIPS: Pastan blir färdig i ugnen i steg 5.

Smält smör på medelvärme i samma kastrull som användes till pastan.
Tillsätt vetemjöl och rör ihop till en tjock blandning.
Tillsätt lite mjölk i taget och vispa i 3–4 min, tills såsen tjocknar.
Rör i finriven ost, salt och en nypa peppar och blanda tills osten har smält.

Rör ner bolognesesås i ugnsformen med pasta.
Toppa med bechamelsås och goudaost och grädda i ugnen i 15 min, eller tills pastan är färdig.
Under tiden, ansa och separera salladsblad.
Finhacka persilja.
Blanda sallad, persilja, olivolja och en nypa salt på ett serveringsfat.

Låt gratängen svalna i 5 min innan servering.
Lägg upp gratäng på tallrikar och servera med sallad.