Sauce vierge är en klassisk frank sås med olivolja, tomater och örter. Den passar perfekt som tillbehör till kvällens pannstekta kolja med potatismos. Vi svänger också ihop en enkel spenatsallad som får extra smak av rostade hasselnötter.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
500 g
Bakpotatis
30 g
Kalamataoliver
1 st
Citron
250 g
Torsk
(Innehåller Fisk)
1 st
Tomat
4 g
Medelhavets Pärla
30 g
Spenat
20 g
Hasselnötter
(Innehåller Nötter Kan innehålla Sesam, Spelt, Vete, Korn, Havre, Jordnötter, Råg)
1 portionspåse
Bladpersilja
3 msk
Mjölk till mos
½ tsk
Salt till mos
½ msk
Olja till sallad
¼ tsk
Salt till sallad
2 msk
Vatten till sås
¼ tsk
Socker till sås
3 msk
Olja till sås
½ msk
Olja till stekning
¼ tsk
Salt till fisk
¼ tsk
Salt till sås
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar.
Koka potatis i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och mosa potatis tillsammans med mjölk, salt och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.
Under tiden, hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme.
Grovhacka hasselnötter.
Rosta hasselnötter i 3–4 min, eller tills gyllene. Ställ åt sidan i en liten skål.
Skölj spenat.
Blanda spenat, hasselnötter, olivolja, salt och en nypa peppar i en medelstor skål. Ställ åt sidan.
Grovhacka tomat och oliver.
Halvera citron.
Finhacka persilja.
Blanda tomat, oliver, persilja, vatten, citronsaft, socker och olivolja till sauce vierge.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Torka av fisk med hushållspapper och krydda med salt och Medelhavets Pärla.
Stek fisk i 2–3 min per sida, eller tills gyllene och genomstekt.
Tillsätt sås och krydda med salt och en nypa peppar. Sjud i 1 min, eller tills genomvarmt.
TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är vitt/ogenomskinligt och lätt faller isär.
Lägg upp fisk, potatismos och sallad på tallrikar.
Skeda resterande sås från pannan över fisken.