Marockansk lammtagine och couscous
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Marockansk lammtagine och couscous

Marockansk lammtagine och couscous

med mynta, koriander och apelsin

Tagine är egentligen namnet på en lergryta som är vanlig i nordafrikansk matlagning, men används också för att beskriva de rätter som lagas i grytan. I kväll bjuder vi på en marockansk klassiker med couscous, lamm och en smakrik sås med grönsaker som får sällskap av apelsin och färska örter.

Allergener:
Senap
Gluten
Vete
Nötter
Mjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid25 minuter
20 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

300 g

Lammstek

4 g

Goan Xacuti

1 st

Morot

½ st

Lök

1 st

Vitlöksklyfta

35 g

Tomatpuré

50 g

Aprikoschutney

(Innehåller: Senap)

100 g

Couscous

(Innehåller: Gluten, Vete Kan innehålla spår av: Soja)

4 g

Kycklingbuljong

20 g

Mandlar

(Innehåller: Nötter Kan innehålla spår av: Råg, Sesam, Spelt, Vete, Korn, Gluten, Havre, Jordnötter)

75 g

Yoghurt

(Innehåller: Mjölk)

1 st

Apelsin

1 st

Mynta & koriander

Ingår inte i din leverans

2.5 dl

Vatten till couscous

¼ tsk

Salt till couscous

1 msk

Olja till couscous

¼ tsk

Salt till kött

1 msk

Olja till stekning

1 dl

Vatten till sås

¼ tsk

Salt till sås

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)4421 kJ
Energi (kcal)1057 kcal
Fett71.3 g
varav mättat27.5 g
Kolhydrater68.5 g
varav socker24.1 g
Protein34.7 g
Salt3.6 g

Instruktioner

Koka couscous
1

Ta fram lammkött så det blir rumstempererat.

Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).

Koka upp vatten och salt i en medelstor kastrull.

Rör i couscous och olivolja. Ta av kastrullen från värme och låt stå under lock i 5 min, eller tills vattnet har absorberats.

Fluffa upp couscous med en gaffel.

Stek lamm
2

Skär köttets fettsida i ett 1 cm djupt zickzackmönster och krydda med salt.

Placera kött med fettsidan ner i en medelstor stekpanna. Värm upp stekpannan på medelvärme och stek oavbrutet i 8–9 min, eller tills gyllene.

Höj till hög värme och bryn köttet på alla sidor i 30 sek. Lägg över på en bakplåt med bakplåtspapper med fettsidan upp. Rosta i ugnen i 15 min, eller tills genomstekt.

Låt köttet vila i ett foliepaket tills det ska serveras. Köttet kommer att fortsätta tillagas något under tiden det vilar.

Förbered grönsaker
3

Grovhacka morot och lök i 1 cm stora bitar.

Finhacka eller pressa vitlök.

Laga sås
4

Hetta upp olivolja i samma stekpanna på medelhög värme.

Stek lök och morot i 1–2 min, tills de mjuknar. Tillsätt Goan Xacuti och stek i 30 sek, eller tills väldoftande.

Tillsätt vitlök, tomatpuré, aprikoschutney, kycklingbuljong, vatten, salt och en nypa peppar.

Koka upp och sjud sen på medelvärme i 2–3 min, eller tills såsen tjocknar något.

Förbered garnering
5

Skär bort botten och toppen på apelsinen och skär sedan bort skalet runt om. Halvera den, ta bort eventuella kärnor och skär den i 1 cm tjocka skivor.

Plocka och grovhacka mynta- och korianderblad.

Grovhacka mandlar.

Skär kött i tunna skivor.

Servera
6

Lägg upp couscous i skålar och toppa med lamm.

Garnera med mandlar och koriander.

Häll upp sås i små skålar och servera med apelsin, mynta och koriander i separata skålar.