Att blanda sälta och sötma är ett gammalt trick, och det använder vi oss av till kvällens stekta ankbröst som serveras med klassisk lingonsylt! Andra goda tillbehör är ugnsrostad rosmarinspotatis och en krispig lyxsallad toppad med rostade valnötter. Och givetvis ska vi även ha en fantastisk sås – kvällens variant får smak av färsk persilja.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
½ st
Rosmarin
4 g
Kycklingbuljong
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller: Mjölk)
50 g
Lingonsylt
400 g
Småpotatis
340 g
Ankbröst, sous vide
60 g
Salladsmix
40 g
Valnötter
(Innehåller: Nötter Kan innehålla spår av: Sesam, Jordnötter)
1 st
Bladpersilja
1 st
Päron
¼ tsk
Salt till sallad
¼ msk
Olja till sallad
¼ tsk
Salt till sås
2 msk
Vatten till sås
Värm ugnen till 240 °/220 °C (varmluft).
Ta fram ankbröst så att de blir rumstempererade.
Använd en vass kniv för att skära ett X-mönster i ankskinnet. Torka av med hushållspapper och krydda med en generös nypa salt.
Halvera potatis.
Finhacka rosmarinsblad.
Placera potatis på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja, rosmarin och en nypa salt och peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills mjuk och gyllene.
TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.
Under tiden, placera ankbröst i en kall och torr stekpanna med skinnsidan ner och värm till hög värme.
Stek anka med skinnsidan ner i 3 min, eller tills skinnet är
gyllene och knaprigt.
Sänk till medelvärme. Vänd anka och stek ytterligare 1 min,
eller tills genomvarmt. Ställ åt sidan på en tallrik.
Hetta upp samma stekpanna på medelhög värme och rosta valnötter i 3–4 min, eller tills gyllene. Ställ åt sidan i en medelstor skål.
TIPS: Genom att ankan först placeras i en kall panna hjälper
det fettet att smälta jämnt och skinnet att bli krispigt, samt
att ingen olja behövs.
Under tiden, finhacka persilja.
Halvera, kärna ur och skär päron i tunna skivor.
Skölj salladsmix.
Vänd ner päron, salladsmix, salt, en nypa peppar och olivolja i skålen med valnötter.
Hetta upp samma stekpanna (med sky från ankan) på medelvärme.
Rör i matlagningsgrädde, kycklingbuljong, salt, persilja och vatten. Sjud i 1–2 min, eller tills något tjocknat.
Skär ankbröst i tunna skivor.
Lägg upp potatis, anka och sallad på tallrikar.
Toppa anka med persiljesås och servera med lingonsylt.