
Att blanda sälta och sötma är ett gammalt trick, och det använder vi oss av till kvällens stekta ankbröst som serveras med klassisk lingonsylt! Andra goda tillbehör är ugnsrostad potatis och palsternacka med rosmarin och en krispig lyxsallad toppad med rostade valnötter. Och givetvis ska vi även ha en fantastisk sås – kvällens variant får smak av färsk persilja.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
½ st
Rosmarin
4 g
Buljong
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller: Mjölk)
50 g
Lingonsylt
400 g
Småpotatis
340 g
Ankbröst, sous vide
60 g
Salladsmix
1 st
Päron
40 g
Valnötter
(Innehåller: Nötter Kan innehålla spår av: Sesam, Jordnötter)
1 st
Bladpersilja
½ st
Palsternacka
½ st
Rödbetor, förkokta
¼ tsk
Salt till sallad
¼ msk
Olja till sallad
¼ tsk
Salt till sås
2 msk
Vatten till sås

Värm ugnen till 240 °/220 °C (varmluft).
Ta fram ankbröst så att det blir rumstempererat.
Använd en vass kniv för att skära ett X-mönster i ankskinnet. Torka av med hushållspapper och krydda med en generös nypa salt.

Halvera potatis (oskalad).
Skär palsternacka (oskalad) i 3 cm stora bitar.
Finhacka rosmarinsblad.
Placera rotfrukter på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja, rosmarin och en nypa salt och peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills mjuk och gyllene.
TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.

Under tiden, placera ankbröst i en kall panna med skinnsidan ner och värm till hög värme. Stek med skinnsidan ner i 3 min, tills skinnet är gyllene och sprött.
Sänk till medelvärme, vänd ankbröst och stek i ytterligare 1 min, eller tills genomvarmt.
Hetta upp samma stekpanna på medelhög värme och rosta valnötter i 3–4 min, eller tills gyllene. Ställ åt sidan i en medelstor skål.
TIPS: När du placerar ankbröstet i en kall panna som hettas upp blir skinnet krispigt och inget extra fett behövs.

Under tiden, finhacka persilja.
Halvera, kärna ur och skär päron i tunna skivor.
Skär rödbeta i 2 cm stora bitar.
Skölj salladsmix.
Vänd ner päron, salladsmix, rödbeta, salt, en nypa peppar och olivolja i skålen med valnötter.

Hetta upp samma stekpanna (med sky från ankan) på medelvärme.
Rör i matlagningsgrädde, buljong, salt, persilja och vatten.
Sjud i 1–2 min, eller tills något tjocknat.

Skär ankbröst i tunna skivor.
Lägg upp rotfrukter, anka och sallad på tallrikar.
Toppa anka med persiljesås och servera med lingonsylt.