Skip to main content
Stekt sous vide-anka i krämig persiljesås
Stekt sous vide-anka i krämig persiljesås

Stekt sous vide-anka i krämig persiljesås

med rosmarinspotatis och päronsallad

Att blanda sälta och sötma är ett gammalt trick, och det använder vi oss av till kvällens stekta ankbröst som serveras med klassisk lingonsylt! Andra goda tillbehör är ugnsrostad potatis och palsternacka med rosmarin och en krispig lyxsallad toppad med rostade valnötter. Och givetvis ska vi även ha en fantastisk sås – kvällens variant får smak av färsk persilja.

Taggar:
Glutenfri
Allergener:
Mjölk
Nötter

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid35 minuter
25 minuter
NivåMedel

Ingredienser

Antal portioner

½ st

Rosmarin

4 g

Kycklingbuljong

150 ml

Matlagningsgrädde

(Innehåller: Mjölk)

50 g

Lingonsylt

400 g

Småpotatis

340 g

Ankbröst, sous vide

60 g

Salladsmix

1 st

Päron

40 g

Valnötter

(Innehåller: Nötter Kan innehålla spår av: Sesam, Jordnötter)

1 st

Bladpersilja

½ st

Palsternacka

½ st

Rödbetor, förkokta

Ingår inte i din leverans

¼ tsk

Salt till sallad

¼ msk

Olja till sallad

¼ tsk

Salt till sås

2 msk

Vatten till sås

Näringsvärden

Energi (kJ)4357 kJ
Energi (kcal)1041 kcal
Fett65.5 g
varav mättat26.2 g
Kolhydrater127.9 g
varav socker85.3 g
Kostfiber24.3 g
Protein40.3 g
Salt2.8 g
Calcium0.4 mg

Instruktioner

Förbered anka
1

Värm ugnen till 240 °/220 °C (varmluft).

Ta fram ankbröst så att de blir rumstempererade.

Använd en vass kniv för att skära ett X-mönster i ankskinnet. Torka av med hushållspapper och krydda med en generös nypa salt.

Rosta potatis
2

Halvera potatis (oskalad).

Skär palsternacka (oskalad) i 3 cm stora bitar.

Finhacka rosmarinsblad.

Placera rotfrukter på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja, rosmarin och en nypa salt och peppar.

Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills mjuk och gyllene.

TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.

Stek anka
3

Under tiden, placera ankbröst i en kall och torr stekpanna med skinnsidan ner och värm till hög värme.

Stek anka med skinnsidan ner i 3 min, eller tills skinnet är gyllene och knaprigt.

Sänk till medelvärme. Vänd anka och stek ytterligare 1 min, eller tills genomvarmt. Ställ åt sidan på en tallrik.

Hetta upp samma stekpanna på medelhög värme och rosta valnötter i 3–4 min, eller tills gyllene. Ställ åt sidan i en medelstor skål.

TIPS: När du placerar ankbröstet i en kall panna som hettas upp blir skinnet krispigt och inget extra fett behövs.

Blanda sallad
4

Under tiden, finhacka persilja.

Halvera, kärna ur och skär päron i tunna skivor.

Skär rödbeta i 2 cm stora bitar.

Skölj salladsmix.

Vänd ner päron, salladsmix, rödbeta, salt, en nypa peppar och olivolja i skålen med valnötter.

Laga sås
5

Hetta upp samma stekpanna (med sky från ankan) på medelvärme.

Rör i matlagningsgrädde, kycklingbuljong, salt, persilja och vatten. Sjud i 1–2 min, eller tills något tjocknat.

Servera
6

Skär ankbröst i tunna skivor.

Lägg upp rotfrukter, anka och sallad på tallrikar.

Toppa anka med persiljesås och servera med lingonsylt.