Panerad kyckling som gratineras med tomatsås och ost är en klassiker inom det amerikansk-italienska köket. Det är en riktig mysrätt som uppskattas av både barn och vuxna. Vi panerar kyckling i panko och ägg och bryner den innan den åker in i ugnen och får sällskap av en smakrik tomatsås med örtkryddor och riven gouda. Resten av tomatsåsen vänder vi med spaghetti och serverar som tillbehör tillsammans med en snabb gurk- och tomatsallad.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
25 g
Pankoströbröd
(Innehåller: Gluten, Vete)
1 st
Tomat
4 g
Medelhavets Pärla
195 g
Krossade tomater, vitlök & lök
1 st
Gurka
300 g
Kycklingbröstfilé
180 g
Spaghetti
(Innehåller: Gluten, Vete Kan innehålla spår av: Senap, Soja)
50 g
Riven gouda
(Innehåller: Mjölk)
1 st
Basilika
¼ tsk
Salt till kött
1 st
Ägg till panering
½ dl
Vatten till sås
½ tsk
Socker till sås
¼ tsk
Salt till sås
½ msk
Olja till sallad
¼ tsk
Salt till sallad
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Grovhacka basilika (spara några blad till garnering).
Lägg kycklingen mellan två bakplåtspapper och banka den med en kötthammare eller kavel tills den har fått en jämn tjocklek på ca 2 cm. Krydda med en nypa salt.
Vispa ägg i en djup tallrik. Blanda panko och en generös nypa salt och peppar i en ny djup tallrik.
Vänd kyckling först i ägg och sedan i panko. Lägg på en tallrik.
VIKTIGT: Tvätta händer och köksredskap noggrant efter att ha hanterat rå kyckling.
TIPS: Om du inte har ägg kan du använda 2 msk mjölk.
Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme och tillsätt olivolja så det täcker pannan.
Stek kyckling i 1–2 min per sida, eller tills gyllene. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper.
Torka ur stekpannan och hetta upp den på medelvärme.
Tillsätt krossade tomater, basilika, Medelhavets Pärla, vatten, socker och salt. Sjud i 3–4 min.
Tillaga kyckling i ugnen i 10–12 min, eller tills genomstekt. När det återstår 3–4 min av kycklingens tillagningstid, toppa med hälften av tomatsåsen och gouda.
Koka pasta i 8–9 min, eller tills ”al dente”. Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen. Vänd pasta med resten av tomatsåsen.
TIPS: Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten. - ”Al dente” betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.
VIKTIGT: Kycklingen är färdiglagad när köttet inte längre är rosa i mitten.
Under tiden, tärna tomat och gurka i 1 cm stora bitar.
Blanda gurka, tomat, olivolja, en nypa salt och peppar i en medelstor skål.
Lägg upp pasta i skålar.
Toppa med panerad kyckling och garnera med basilika.
Servera med gurk- och tomatsallad.