
Vad blir det om man kombinerar det bästa från det svenska och det mexikanska köket? Chili con köttbullar, så klart! Vi steker köttbullar och låter dem gotta sig i en fyllig cajunkryddad tomatsås, och så serverar vi dem på en bädd av fluffigt ris med koriander. Lite gräddfil och salladslök på toppen, och så är maten klar!
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
225 g
Nötfärs
25 g
Ströbröd
(Innehåller: Gluten, Vete)
390 g
Krossade tomater
2 g
Rökt paprikapulver
4 g
Ay Cajun-ba
(Innehåller: Sulfiter)
1 st
Koriander
150 g
Basmatiris
1 st
Salladslök
37.5 ml
Gräddfil
(Innehåller: Mjölk)
1 g
Chiliflakes
1 st
Paprika
1 st
Citrusfrukt
3 dl
Vatten till ris
½ tsk
Salt till ris
1 st
Ägg till köttbullar
½ msk
Olja till stekning
¼ tsk
Salt till sås
2 msk
Vatten till sås

Koka upp en medelstor kastrull med vatten.
Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!

Under tiden, skär paprika i 1 cm tunna skivor.
Blanda nötfärs, ägg, ströbröd och en nypa salt i en stor skål.
Rulla färsen till köttbullar med fuktiga händer (5 per person) och placera dem på en tallrik.

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek köttbullar och paprika i 3–5 min, eller tills brynt. Vänd då och då.
Tillsätt Ay Cajun-ba, rökt paprikapulver, chiliflakes och salt. Stek i 30 sekunder, tills väldoftande.
TIPS: 1) I det här receptet används halva mängden av vissa ingredienser – dubbelkolla ingredienslistan! 2) Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.

Tillsätt krossade tomater och vatten till stekpannan.
Sjud på medelvärme i 5–8 min, tills såsen har tjocknat och köttbullarna är genomstekta.
VIKTIGT: Köttbullarna är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.
TIPS: Tillsätt eventuellt en klick smör till såsen.

Under tiden, skär salladslök i tunna skivor.
Grovhacka koriander.
Skär citrusfrukt i kvartar.
Rör ner koriander i riset precis före servering.

Lägg upp ris, köttbullar och sås i djupa tallrikar.
Toppa med salladslök.
Servera med gräddfil och citrusfrukt att pressa över.

