
Denna koreanska nationalrätt har utvecklats och förfinats under 1000 år. Vanliga människor åt bibimbap på nyårskvällen för att bli av med rester inför det nya året - lösningen var helt enkelt att lägga alltsammans i en skål och blanda. Vi behöver dock inget nyår för att ha en anledning till att laga bibimbap. Vår version stoltserar med köttfärs marinerad i vitlök och ingefära, som tillsammans med jasminriset förhöjer smaken på de vitaminrika grönsakerna.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
150 g
Jasminris
½ st
Zucchini
200 g
Champinjoner
2 st
Salladslök
2 st
Morot
1 st
Ingefära
2 st
Vitlöksklyfta
12.5 ml
Vitvinsvinäger
25 g
Ketchup
25 ml
Sojasås
(Innehåller: Vete, Soja, Gluten)
250 g
Nötfärs
10 g
Sriracha
3 dl
Vatten

Häll i kallt vatten* (se mängd i ingredienslistan), jasminris och en nypa salt* i en kastrull. Koka upp vattnet och sänk sedan till låg värme. Låt riset sjuda under lock i 12 min. Ta kastrullen av värme och låt stå i 10 min, eller tills riset är mjukt och vattnet absorberats.Tips: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!

Skär zucchini [1/2 st, 2 pers] i tunna halvmånar. Skiva svamp tunt. Riv morot i långa strimlor med en grönsaksskalare. Finriv ingefära och pressa vitlök. Skiva salladslök (separera den vita nedre delen från den gröna blasten) tunt.

Hetta upp en skvätt olivolja* i en stekpanna på medelhög värme. Fräs zucchini i 3-4 min, eller tills mjuka. För över till en skål. Tillsätt ytterligare en skvätt olivolja*, morot och svamp. Fräs i 3-5 min. Krydda med salt* och peppar*.

Medan grönsakerna tillagas, blanda ketchup, sojasås och sriracha i ytterligare en skål. Tillsätt vitlök och ingefära till stekpannan med grönsaker. Fräs i 30 sek. Rör i nötfärs och bryt upp eventuella bitar. Bryn i 4-5 min. Höj till hög värme och stek tills köttfärsen är brynt och krispigt, ca 3 min. VIKTIGT: Köttfärsen är färdiglagad när köttet är genomstekt och utan inslag av rosa.

Under tiden, blanda den vita salladslöken med vitvinsvinäger [1/2 paket, 2 pers] och en nypa salt* i en skål. Ställ åt sidan. Tillsätt zucchinin igen samt srirachasåsen till stekpannan. Rör om tills uppvärmd. Krydda med salt* och peppar*.

Lägg först upp riset i djupa skålar. Placera sedan köttet, zucchini, svamp, och picklad salladslök ovanpå. Strö över den gröna salladslöken.