
Denna koreanska nationalrätt har utvecklats och förfinats under 1000 år. Vanliga människor åt bibimbap på nyårskvällen för att bli av med rester inför det nya året - lösningen var helt enkelt att lägga alltsammans i en skål och blanda. Vi behöver dock inget nyår för att ha en anledning till att laga bibimbap. Vår version stoltserar med köttfärs marinerad i vitlök och ingefära, som tillsammans med jasminriset förhöjer smaken på de vitaminrika grönsakerna.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
25
Ketchup
25
Sojasås
(Innehåller: Vete, Soja, Gluten)
1
Harissakrydda
250
Nötfärs
150
Jasminris
1
Zucchini
200
Skogschampinjoner
2
Salladslök
2
Morot
1
Ingefära
2
Vitlöksklyfta
12.5
Vitvinsvinäger
3
Vatten

Häll i kallt vatten* (se mängd i ingredienslistan), jasminris och en nypa salt* i en kastrull. Koka upp och sänk sedan till låg värme. Låt riset sjuda under lock i 12 min. Ta kastrullen av värme och låt stå under lock i 10 min, eller tills vattnet har absorberats. Tips: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!

Skär zucchini [1/2 st, 2 pers] i tunna halvmånar. Skiva svamp. Skiva salladslök tunt. Separera den vita nedre delen från den gröna blasten. Skala morot och riv den i långa remsor med en grönsaksskalare. Skala och finriv ingefära och pressa vitlök.

Blanda den vita salladslöken med vitvinsvinäger [1/2 paket, 2 pers] och en nypa salt* i en skål. Rör om och ställ åt sidan. Blanda ketchup och sojasås i ytterligare en skål. Krydda med harissa kryddmix (stark!). VIKTIGT: Harissa kryddmixen är en aning stark så vi rekommenderar att du kryddar efter smak.

Hetta upp en skvätt olivolja* i en stekpanna på medelvärme. Fräs morotsremsor tills något krispiga, 3-4 min, och sätt de sedan åt sidan. Tillsätt en ny skvätt olivolja* i pannan och fräs zucchinibitarna i 3-4 min. Sätt även dessa åt sidan. Fräs svamp med en skvätt olivolja*, 3-5 min. Krydda med salt* och peppar*. Sätt svampen åt sidan.

Hetta upp en skvätt olivolja* i stekpannan på medelvärme. Fräs vitlök och ingefära i 30 sek. Rör i nötfärs och bryt upp eventuella bitar. Bryn köttfärsen i ca 4 min. Höj till hög värme och fortsätt att steka tills köttet är brynt och krispigt, ca 3 min. Krydda med salt* och peppar*. VIKTIGT: Köttfärsen är färdiglagad när köttet är genomstekt och utan inslag av rosa.

Lägg först upp riset i djupa skålar. Placera sedan köttet, zucchini, svamp, morot och picklad salladslök prydligt ovanpå. Toppa rätten med en skvätt harissadressing och grön salladslök.