Lax är en populär fisk, och vi förstår varför! Utöver att den är lättlagad och smakar fantastisk går den att kombinera med en uppsjö av olika smaker. I dagens recept tillagar vi den i stekpannan och sedan får den sällskap av en härlig honungs- och senapssås med smör. Som tillbehör lagar vi en ljummen och krämig potatis- och fänkålssallad med rödlök, citron, spenat, dill och gräddfil.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250 g
Laxfilé
(Innehåller Fisk)
40 g
Honung- & senapsdressing
(Innehåller Sulfiter, Ägg, Senap)
½ st
Citron
1 portionspåse
Dill
75 ml
Gräddfil
(Innehåller Mjölk)
½ st
Fänkål
60 g
Spenat
(Kan innehålla Selleri)
400 g
Småpotatis
½ st
Rödlök
¼ tsk
Salt (steg 2)
¼ tsk
Socker (steg 2)
¼ tsk
Salt (steg 4)
½ dl
Vatten (steg 4)
¼ tsk
Salt (steg 5)
½ msk
Olivolja (steg 3)
1 msk
Smör (steg 4)
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Halvera potatis.
Koka potatis i 10–12 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och krydda potatis med en nypa salt och peppar.
Sätt åt sidan och låt svalna något.
Under tiden, skär rödlök [1/2 st, 2P] i tunna skivor.
Halvera citron [1/2 st, 2P].
Halvera och skär fänkål [1/2 st, 2P] i tunna skivor.
Blanda citronsaft [1 msk | 2 msk], fänkål, rödlök, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och socker [1/4 tsk | 1/2 tsk] i en medelstor skål och ställ åt sidan.
Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Torka av lax med hushållspapper och krydda med salt.
Stek med skinnsidan ner i 3–4 min.
Vänd lax och stek i ytterligare 3–5 min, eller tills gyllene och genomstekt.
Under tiden, skölj spenat.
Finhacka dill.
TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Lägg över lax på en tallrik och hetta upp samma stekpanna på medelhög värme (torka inte ur den).
Smält smör [1 msk | 2 msk].
Rör ner honung- och senapsdressing, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och vatten [1/2 dl | 1 dl] och sjud i 1–2 min, tills genomvarmt och något tjocknat.
Vänd potatis med dill, spenat, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], gräddfil och lök och fänkål precis innan servering.
Lägg upp lax och potatissallad på tallrikar.
Toppa lax med honungs- och senapssås.