Lax i honungs- och senapssås
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Lax i honungs- och senapssås

Lax i honungs- och senapssås

med krämig potatis- och fänkålssallad

Lax är en populär fisk, och vi förstår varför! Utöver att den är lättlagad och smakar fantastisk går den att kombinera med en uppsjö av olika smaker. I dagens recept tillagar vi den i stekpannan och sedan får den sällskap av en härlig honungs- och senapssås med smör. Som tillbehör lagar vi en ljummen och krämig potatis- och fänkålssallad med rödlök, citron, spenat, dill och gräddfil.

Taggar:
Snabb
Max 50g kolhydrater
Glutenfri
Allergener:
Fisk
Sulfiter
Ägg
Senap
Mjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid25 minuter
25 minuter
SvårighetsgradLätt

Ingredienser

Antal portioner

250 g

Laxfilé

(Innehåller Fisk)

40 g

Honung- & senapsdressing

(Innehåller Sulfiter, Ägg, Senap)

½ st

Citron

1 portionspåse

Dill

75 ml

Gräddfil

(Innehåller Mjölk)

½ st

Fänkål

60 g

Spenat

(Kan innehålla Selleri)

400 g

Småpotatis

½ st

Rödlök

Ingår inte i din leverans

¼ tsk

Salt (steg 2)

¼ tsk

Socker (steg 2)

¼ tsk

Salt (steg 4)

½ dl

Vatten (steg 4)

¼ tsk

Salt (steg 5)

½ msk

Olivolja (steg 3)

1 msk

Smör (steg 4)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)2852 kJ
Energi (kcal)682 kcal
Fett40.4 g
varav mättat11.9 g
Kolhydrater43.3 g
varav socker12.4 g
Protein33.4 g
Salt2.4 g

Köksredskap

Stekpanna
Kastrull

Instruktioner

Koka potatis
1

Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.

Halvera potatis.

Koka potatis i 10–12 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.

Häll av vattnet och krydda potatis med en nypa salt och peppar.

Sätt åt sidan och låt svalna något.

Förbered grönsaker
2

Under tiden, skär rödlök [1/2 st, 2P] i tunna skivor.

Halvera citron [1/2 st, 2P].

Halvera och skär fänkål [1/2 st, 2P] i tunna skivor.

Blanda citronsaft [1 msk | 2 msk], fänkål, rödlök, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och socker [1/4 tsk | 1/2 tsk] i en medelstor skål och ställ åt sidan.

Stek lax
3

Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.

Torka av lax med hushållspapper och krydda med salt.

Stek med skinnsidan ner i 3–4 min.

Vänd lax och stek i ytterligare 3–5 min, eller tills gyllene och genomstekt.

Under tiden, skölj spenat.

Finhacka dill.

TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Laga sås
4

Lägg över lax på en tallrik och hetta upp samma stekpanna på medelhög värme (torka inte ur den).

Smält smör [1 msk | 2 msk].

Rör ner honung- och senapsdressing, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och vatten [1/2 dl | 1 dl] och sjud i 1–2 min, tills genomvarmt och något tjocknat.

Blanda potatissallad
5

Vänd potatis med dill, spenat, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], gräddfil och lök och fänkål precis innan servering.

Servera
6

Lägg upp lax och potatissallad på tallrikar.

Toppa lax med honungs- och senapssås.