
Ikväll blir det en italiensk klassiker och älskad familjefavorit. Den här nötfärslasagnen får extra krämighet tack vare två sorters ost. Som tillbehör svänger vi ihop en fräsch, syrlig rucolasallad med rostade pinjenötter, citrusfrukt och basilika. Snabbt, enkelt och jättegott – ställ fram mitt på bordet och hugg in!
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
225 g
Nötfärs
390 g
Krossade tomater
1 st
Vitlöksklyfta
4 g
Vitlöksflörter
1 st
Morot
1 st
Lök
200 g
Mornaysås
(Innehåller: Mjölk)
200 g
Färska lasagneplattor
(Innehåller: Ägg, Gluten, Vete Kan innehålla spår av: Senap, Soja)
4 g
Buljong
40 g
Parmigiano Reggiano
(Innehåller: Mjölk)
1 st
Basilika
20 g
Pinjenötter
(Kan innehålla spår av: Vete, Nötter, Jordnötter, Sesam, Korn, Havre, Råg, Spelt)
40 g
Rucola
1 st
Citrusfrukt
125 g
Mozzarella
(Innehåller: Mjölk)
1 msk
Olja till stekning
¼ tsk
Salt till sås
1 dl
Vatten till sås
½ tsk
Socker till sås
¼ tsk
Salt till kött
½ dl
Mjölk till sås
½ msk
Olja till sallad
¼ tsk
Salt till sallad

Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Tillsätt nötfärs och krydda med salt. Stek i 4–5 min, eller tills brynt.
VIKTIGT: Färsen är färdiglagad när den är genomstekt och utan inslag av rosa.

Finhacka schalottenlök och morot. Finhacka eller pressa vitlök.
Tillsätt schalottenlök och morot i stekpannan och fräs i 2–4 min, tills något mjuknat.
Tillsätt vitlök, Vitlöksflörter och buljong. Låt koka i 30 sek, tills väldoftande.
Rör ner krossade tomater, vatten, socker, salt och en nypa peppar.
Sänk till medelvärme och sjud i 5–10 min.
Blanda mornaysås och mjölk i en liten skål.

Häll över hälften av köttfärssåsen i en ugnsform. Toppa med ett lager lasagneplattor. Tillsätt hälften av mornaysåsen och toppa med ytterligare ett lager lasagneplattor. Upprepa med resterande köttfärssås, lasagneplattor och mornaysås.
Häll av mozzarella och riv den i bitar.
Toppa med finriven ost och mozzarella.
Täck med folie och grädda i ugnen i 25–35 minuter.
Ta bort folie när det återstår 10 minuter av tillagningstiden och grädda resten av tiden, eller tills osten är gyllene.

Under tiden, hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme.
Rosta pinjenötter i 3–4 min, eller tills gyllene. Lägg över i en stor skål.

Skölj rucola.
Halvera citrusfrukt.
Finhacka basilika.
Blanda rucola, basilika, en skvätt citrusfruktsaft, olivolja och salt med pinjenötterna.

Ställ fram lasagne och sallad på bordet.

