Ikväll blir det en italiensk klassiker och älskad familjefavorit. Den här nötfärslasagnen får extra krämighet tack vare två sorters ost. Som tillbehör svänger vi ihop en fräsch, syrlig rucolasallad med rostade pinjenötter, citron och basilika. Snabbt, enkelt och jättegott – ställ fram mitt på bordet och hugg in!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
225 g
Nötfärs
390 g
Tomatpassata
1 st
Vitlöksklyfta
4 g
Vitlöksflörter
1 st
Morot
1 st
Schalottenlök
200 g
Mornaysås
200 g
Färska lasagneplattor
4 g
Kycklingbuljong
40 g
Finriven ost
1 st
Basilika
20 g
Pinjenötter
40 g
Rucola
1 st
Citron
125 g
Mozzarella
1 msk
Olja till stekning
¼ tsk
Salt till sås
1 dl
Vatten till sås
¼ tsk
Salt till sallad
½ msk
Olja till sallad
½ dl
Mjölk till sås
¼ tsk
Salt till kött
½ tsk
Socker till sås
Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Tillsätt nötfärs och krydda med salt. Stek i 4–5 min, eller tills brynt.
VIKTIGT: Färsen är färdiglagad när den är genomstekt och utan inslag av rosa.
Finhacka schalottenlök och morot. Finhacka eller pressa vitlök.
Tillsätt schalottenlök och morot i stekpannan och fräs i 2–4 min, tills något mjuknat.
Tillsätt vitlök, Vitlöksflörter och kycklingbuljong. Låt koka i 30 sek, tills väldoftande.
Rör ner tomatpassata, vatten, socker, salt och en nypa peppar.
Sänk till medelvärme och sjud i 5–10 min.
Blanda mornaysås och mjölk i en liten skål.
Häll över hälften av köttfärssåsen i en ugnsform. Toppa med ett lager lasagneplattor. Tillsätt hälften av mornaysåsen och toppa med ytterligare ett lager lasagneplattor. Upprepa med resterande köttfärssås, lasagneplattor och mornaysås.
Häll av mozzarella och riv den i bitar.
Toppa med finriven ost och mozzarella.
Täck med folie och grädda i ugnen i 25–35 minuter.
Ta bort folie när det återstår 10 minuter av tillagningstiden och grädda resten av tiden, eller tills osten är gyllene.
Under tiden, hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme.
Rosta pinjenötter i 3–4 min, eller tills gyllene. Lägg över i en stor skål.
Skölj rucola.
Halvera citron.
Finhacka basilika.
Blanda rucola, basilika, en skvätt citronsaft, olivolja och salt med pinjenötterna.
Ställ fram lasagne och sallad på bordet.