Här bjuder vi på massor av läckra råvaror som tillagas på nya, spännande sätt. Katsu är en populär japansk rätt med panerat kött eller kyckling, men i kväll gör vi en variant med lax istället. Vi steker laxen med en krispig pankopanering och serverar den med ris, rostad broccoli och zucchini och färsk morot i tunna band. Sedan toppar vi med en härlig katsusås med smak av soja, kokosmjölk och curry.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
150 g
Långkornigt vitt ris
25 g
Pankoströbröd
4 g
Curry-On
250 g
Broccoli
250 g
Laxfilé
25 ml
Sojasås
1 st
Morot
90 ml
Kokosmjölk
½ st
Zucchini
3 dl
Vatten till ris
½ tsk
Salt till ris
¼ tsk
Salt till grönsaker
2 msk
Mjöl till panering
¼ tsk
Salt till panering
1 st
Ägg till panering
½ msk
Smör till sås
½ msk
Mjöl till sås
1 msk
Vatten till sås
1 msk
Olja till stekning
Värm ugnen till 240° C/220 °C (varmluft).
Koka upp en medelstor kastrull med vatten.
Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 14 min. Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Under tiden, skär broccolibuketter och stjälken och zucchini i 2 cm stora bitar.
Placera broccoli och zucchini på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 10–12 min, eller tills mjuk.
Blanda vetemjöl, salt och en nypa peppar i en djup tallrik.
Vispa ägg i en ny djup tallrik.
Lägg panko i en tredje djup tallrik.
Torka av lax med hushållspapper och krydda med en nypa salt.
Panera lax (inte skinnsidan) först i mjölmix, sen i ägg och sist i panko. Lägg över på en tallrik.
TIPS: Om du inte har ägg kan du använda 2 msk mjölk.
Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme och tillsätt olivolja så det täcker pannan.
Stek lax med skinnsidan ner i 3–4 min. Vänd och stek i ytterligare 3–5 min, eller tills gyllene och genomstekt. Ställ åt sidan på en tallrik med hushållspapper.
TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Hetta upp smör i samma stekpanna (torka ur den först) på medelhög värme.
Fräs Curry-on och vetemjöl i 1 min, tills väldoftande.
Rör i sojasås, kokosmjölk och vatten. Sjud i 1–2 min, tills något tjocknat. Ta av från värme.
Under tiden, skala morot i långa band med en potatisskalare och finhacka den sista innersta biten.
Lägg upp ris, rostade grönsaker och katsusås på tallrikar och toppa med lax.
Servera med morotsband.