Spaghetti och köttbullar brukar vara en hit hos både stora och små, och vi vågar nästan lova att den här versionen inte blir ett undantag. För vem kan motstå pasta i en riktigt krämig sås med matlagningsgrädde, lök, zucchini och spenat och perfekt gräddade köttbullar med nötfärs och vitlök? Riven ost på toppen blir pricken över i.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
12.5 ml
Sojasås
10 g
Finriven ost
½ st
Zucchini
25 g
Ströbröd
225 g
Nötfärs
4 g
Kycklingbuljong
150 ml
Matlagningsgrädde
30 g
Spenat
1 st
Vitlöksklyfta
180 g
Spaghetti
35 g
Tomatpuré
1 st
Lök
1 st
Ägg till köttbullar
½ tsk
Salt till köttbullar
1 dl
Sparat pastavatten
½ msk
Olja till stekning
1 msk
Ketchup till sås
1 msk
Smör till sås
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Finhacka eller pressa vitlök.
Finhacka lök.
Riv zucchini grovt.
Skölj spenat.
Blanda nötfärs, vitlök, ägg, ströbröd och salt i en stor skål.
Rulla färsen till köttbullar (5 per person) med fuktiga händer och placera dem på en tallrik.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek köttbullar, vänd dem regelbundet, i 10–12 min, eller tills brynta och genomstekta. Sänk till medelvärme när de är brynta. Ställ åt sidan på en tallrik och håll varma.
VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.
Koka pasta i 8–9 min, eller tills ”al dente”.
Precis innan pastan är färdig, skopa upp kokvatten i en kopp.
Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen.
TIPS: 1) Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten. 2) ”Al dente” betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.
Hetta upp olivolja i samma stekpanna (torka inte ur den) på medelhög värme.
Stek lök och zucchini i 4–5 min, eller tills mjuka. Tillsätt tomatpuré och stek i 1–2 min.
Rör ner sparat kokvatten, ketchup, smör, sojasås, kycklingbuljong och matlagningsgrädde.
VIKTIGT: I det här receptet används halva mängden av vissa ingredienser – dubbelkolla ingredienslistan!
Vänd ner kokt pasta och spenat i såsen.
Lägg upp pasta i skålar.
Toppa med köttbullar.
Garnera med finriven ost och en nypa peppar.