topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Krämig laxgratäng

Krämig laxgratäng

med ost- och potatismos och färsk rucola

Föll du för den frestande titeln på detta fiskrecept? Vi garanterar att du inte blir besviken över resultatet. I kväll lagar vi nämligen en lyxig laxgratäng med mornaysås och spenat som toppas med krämigt potatismos med extra smak av riven ost och ett knaprigt pankotäcke. En fräsch rucolasallad med olivolja och citron blir ett perfekt tillbehör.

Taggar:
10 min prep
Allergener:
Fisk
Mjölk
Ägg
Gluten
Vete

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid35 minuter
tio minuter
SvårighetsgradLätt

Ingredienser

Antal portioner

500 g

Bakpotatis

250 g

Laxfilé

(Innehåller Fisk)

100 g

Mornaysås

(Innehåller Mjölk)

½ st

Citron

20 g

Finriven ost

(Innehåller Mjölk, Ägg)

40 g

Rucola

25 g

Pankoströbröd

(Innehåller Gluten, Vete)

30 g

Spenat

(Kan innehålla Selleri)

Ingår inte i din leverans

3 msk

Mjölk (steg 1)

½ tsk

Salt (steg 1)

2 msk

Olivolja (steg 2)

½ msk

Olivolja (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)3378 kJ
Energi (kcal)807 kcal
Fett46.9 g
varav mättat11.7 g
Kolhydrater60.4 g
varav socker5.6 g
Protein38 g
Salt2.4 g

Köksredskap

Ugnsform
Kastrull

Instruktioner

Laga mos
1

Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.

Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar. 

Koka potatis i 11–13 min, eller tills den enkelt kan delas med en kniv. 

Häll av vattnet och mosa potatis tillsammans med mjölk [3 msk | 6 msk], salt [½ tsk | 1 tsk], finriven ost och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.  

TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.  

Förbered råvaror
2

Under tiden, skölj spenat och rucola (separat).

Skär citron [½ st, 2P] i klyftor.

Ta bort skinn från lax och tärna den i 3 cm stora bitar på en separat skärbräda.

Blanda panko, olivolja [2 msk | 4 msk], en nypa salt och peppar i en liten skål.

Grädda laxgratäng
3

Riv spenat i bitar i en ugnsform och tillsätt lax, mornaysås och en nypa peppar. Rör runt och sprid ut i ett jämnt lager.

Toppa med färdigt potatismos. Bre ut det i ett jämnt lager så att det täcker fisk och spenat.

Strö panko ovanpå och grädda i ugnen i 12–15 min, tills toppen är gyllene och såsen bubblar.

TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Låt laxgratäng svalna
4

Ta ut den färdiga laxgratängen och låt den svalna några minuter innan servering.

Blanda sallad
5

Blanda rucola, olivolja [1/2 msk | 1 msk], en nypa salt och peppar och en skvätt citronsaft i en medelstor skål precis innan servering.

Servera
6

Lägg upp laxgratäng på tallrikar.

Servera med rucolasallad.