topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Krämig laxgratäng

Krämig laxgratäng

med osttoppat mos och rucolasallad

Föll du för den frestande titeln på detta fiskrecept? Vi garanterar att du inte blir besviken över resultatet. I kväll lagar vi nämligen en lyxig laxgratäng med mornaysås som toppas med krämigt potatis- och palsternacksmos med ost. En fräsch rucolasallad med olivolja och citron blir ett perfekt tillbehör.

Taggar:
Enkel
Allergener:
Fisk
Mjölk
Ägg
Gluten
Vete

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid35 minuter
tio minuter
SvårighetsgradLätt

Ingredienser

Antal portioner

500 g

Bakpotatis

250 g

Laxfilé

(Innehåller Fisk)

100 g

Mornaysås

(Innehåller Mjölk)

½ st

Citron

20 g

Finriven ost

(Innehåller Mjölk, Ägg)

40 g

Rucola

25 g

Panko ströbröd

(Innehåller Gluten, Vete)

1 st

Palsternacka

4 g

Vitlöksflörter

1 st

Vitlöksklyfta

Ingår inte i din leverans

3 msk

Mjölk (steg 1)

½ tsk

Salt (steg 1)

2 msk

Olivolja (steg 2)

½ msk

Olivolja (steg 5)

½ dl

Vatten (steg 3)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)3631 kJ
Energi (kcal)868 kcal
Fett48.3 g
varav mättat12.1 g
Kolhydrater72.6 g
varav socker10.6 g
Protein38.9 g
Salt2.7 g

Köksredskap

Ugnsform
Kastrull

Instruktioner

Laga mos
1

Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.

Skala och tärna potatis och palsternacka i 2 cm stora bitar. 

Koka potatis och palsternacka i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv. 

Häll av vattnet. Mosa potatis och palsternacka tillsammans med mjölk [3 msk | 6 msk], finriven ost, salt [½ tsk | 1 tsk] och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.  

TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.  

Förbered råvaror
2

Under tiden, skölj rucola.

Skär citron [½ st, 2P] i klyftor.

Finhacka eller pressa vitlök. 

Ta bort skinn från lax, och tärna lax i 3 cm stora bitar på en separat skärbräda.

Blanda panko, olivolja [2 msk | 4 msk], en nypa salt och peppar i en liten skål.

Grädda laxgratäng
3

Blanda mornaysås, vatten [1/2 dl | 1 dl], Vitlöksflörter, vitlök och en nypa peppar i en medelstor ugnsform. Rör i laxbitarna och sprid ut dem jämnt. 

Toppa med färdigt potatis- och palsternacksmos. Sprid ut det i ett jämnt lager så att det täcker fisken. 

Strö panko ovanpå och grädda i ugnen i 12–15 min, tills toppen är gyllene och såsen bubblar.

TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Låt laxgratäng svalna
4

Ta ut den färdiga laxgratängen och låt den svalna några minuter innan servering.

Blanda sallad
5

Blanda rucola, olivolja [1/2 msk | 1 msk], en nypa salt och peppar och en skvätt citronsaft i en medelstor skål precis innan servering.

Servera
6

Lägg upp laxgratäng på tallrikar.

Servera med rucolasallad.