
Krämig laxgratäng
med osttoppat mos och rucolasallad
Föll ni för den frestande titeln på detta recept? Vi garanterar att ni inte blir besvikna över resultatet. Ikväll lagar vi nämligen en fantastisk laxgratäng med spenat och mornaysås, som toppas med krämig potatismos med ost. Perfekt tillbehör är en fräsch rucolasallad med olivolja och citron.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
Ingredienser
500 g
Bakpotatis
250 g
Laxfilé
(Innehåller Fisk)
100 g
Mornaysås
(Innehåller Mjölk)
½ st
Citron
20 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
40 g
Rucola
25 g
Panko ströbröd
(Innehåller Vete, Gluten, Sulfiter)
1 st
Palsternacka
4 g
Vitlöksflörter
1 st
Vitlöksklyfta
Ingår inte i din leverans
3 msk
Mjölk (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
2 msk
Olivolja (steg 2)
½ msk
Olivolja (steg 5)
½ dl
Vatten (steg 3)
Köksredskap
Instruktioner

Värm ugnen till 220°C/200°C (varmluft).
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Skala och tärna potatis och palsternacka i 2 cm stora bitar.
Koka potatis och palsternacka i 11-13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet. Mosa potatis och palsternacka tillsammans med mjölk [3 msk | 6 msk], finriven ost, salt [½ tsk | 1 tsk] och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.
TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.

Under tiden, skölj rucola.
Skär citron [½ st, 2P] i klyftor.
Finhacka eller pressa vitlök.
Ta bort skinn från lax, och tärna lax i 3 cm stora bitar på en separat skärbräda.
Blanda panko, olivolja [2 msk | 4 msk], en nypa salt och peppar i en liten skål.

Blanda mornaysås, vatten [1/2 dl | 1 dl], Vitlöksflörter och en nypa peppar i en ugnsform. Rör i laxbitarna och sprid ut dem jämnt.
Toppa med färdigt potatis och palsternacksmos, sprid ut i ett jämnt lager så att det täcker fisken.
Strö panko ovanpå och grädda i ugnen i 12-15 min, tills toppen är gyllene och såsen bubblar.
TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Ta ut den färdiga laxgratängen och låt den svalna några minuter innan servering.

Precis innan servering, blanda rucola, olivolja [1/2 msk | 1 msk], en skvätt citronsaft, en nypa salt och peppar i en medelstor skål.

Lägg upp laxgratäng på tallrikar.
Servera med rucolasallad.