Sataysås är en jordnötssås som är vanlig inom sydostasiatisk matlagning. I kvällens smarriga recept smaksätter vi den med vår egen kryddblandning Milda Mahal och tillsätter kokosmjölk för extra krämighet innan vi vänder ner ingefärskryddade köttbullar på blandfärs. Vi kokar också jasminris och serverar köttbullarna med en gurk- och morotssallad med jordnötter, limedressing och färsk mynta och koriander.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
5 g
Ginger Ninja
(Innehåller Senap, Ägg)
250 g
Blandfärs
25 g
Ströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
1 st
Lime
150 g
Jasminris
1 portionspåse
Mynta & koriander
20 g
Saltade jordnötter
(Innehåller Jordnötter Kan innehålla Sesam, Nötter)
1 st
Gurka
90 ml
Kokosmjölk
4 g
Milda Mahal
½ st
Morot, Julienne
50 g
Sataysås
(Innehåller Jordnötter, Soja, Gluten, Vete)
3 dl
Vatten till ris
½ tsk
Salt till ris
1
Ägg till köttbullar
¼ tsk
Salt till köttbullar
1 msk
Olja till stekning
1 msk
Smör till sås
¼ tsk
Salt till sås
½ dl
Vatten till sås
½ msk
Olja till sallad
¼ tsk
Salt till sallad
Koka upp en medelstor kastrull med vatten.
Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte.
Blanda blandfärs, ägg, Ginger Ninja, ströbröd och salt i en stor skål.
Rulla färsen till köttbullar med fuktiga händer (4 per person) och placera dem på en tallrik.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek köttbullar, vänd dem regelbundet, i 12–14 min, eller tills brynta och genomstekta. Sänk till medelvärme när de är brynta.
VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.
Under tiden, grovhacka gurka.
Halvera lime.
Finhacka mynta- och korianderblad.
Blanda gurka, morot, limesaft, örter, jordnötter, salt och olivolja i en stor skål. Ställ åt sidan.
Lägg över färdiga köttbullar på en tallrik och ställ åt sidan.
Hetta upp smör i samma stekpanna (torka inte ur den) på medelvärme. Fräs Milda Mahal i 30 sek, eller tills väldoftande.
Rör i sataysås, kokosmjölk, salt och vatten. Sjud i 1–2 min, eller tills tjocknat.
Vänd ner köttbullar i såsen.
Lägg upp ris, köttbullar och sallad i djupa skålar.
Toppa köttbullar med sataysås.