Denna vietnamesiska köttfärs med perfekt avvägda asiatiska smaker kommer göra dig knäsvag. Bjud dina smaklökar på en oförglömlig dejt med aromatiskt vitlöksris, krämig avokado, uppfriskande mynta och koriander.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
150 g
Basmatiris
1 st
Ingefära
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
2 st
Vitlöksklyfta
1 st
Gurka
½ st
Röd chili
½ st
Lime
2 st
Morot
225 g
Nötfärs
1 portionspåse
Mynta & koriander
1 st
Avokado
½ tsk
Salt (steg 1)
3 dl
Vatten (steg 1)
1 msk
Olivolja (steg 1)
2 tsk
Socker (steg 3)
1 msk
Olivolja (steg 3)
½ msk
Olivolja (steg 4)
Finhacka eller pressa vitlök. Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en kastrull på medelvärme.
Fräs hälften av vitlöken i 1-2 min, eller tills väldoftande.
Tillsätt vatten [3 dl | 6 dl] och koka upp. Rör i ris och salt [1/2 tsk | 1 tsk]. Sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.
Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Halvera, kärna ur och finhacka chili [1/2 st, 2P].
Dela lime [1/2 st, 2P] i klyftor.
Riv oskalad ingefära.
Blanda chili, olivolja [1 msk | 2 msk], ingefära [2 tsk | 4 tsk], resterande vitlök, socker [2 tsk | 3 tsk], sojasås och limejuice [1 msk | 2 msk] till en marinad.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek nötfärs i 4-5 min, eller tills brynt.
Tillsätt marinad och sjud i 2-3 min.
VIKTIGT: Köttfärsen är färdiglagad när köttet är genomstekt och utan inslag av rosa.
Halvera och kärna ur avokado. Gröp ur med en sked, och tärna i 1 cm stora bitar.
Skär gurka i tunna skivor.
Riv morot (oskalad) grovt.
Grovhacka mynta- och korianderblad.
Lägg upp ris i skålar.
Toppa med morot, gurka, avokado, mynta, koriander och köttfärs.