topBanner
Linsgratäng

Linsgratäng

med champinjoner, potatis och basilika

Ingen kommer att sakna kött i denna matiga gratäng fylld med läckra grönsaker. Förutom linser innehåller gratängen potatismos, champinjoner, schalottenlök, morot och vitlök. Gratängen toppas med krämig mozarella.

Taggar:VegetariskUnder 600 kcal
Allergener:selleriglutensenapsojamjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener.

Tillagningstid30 minuter
SvårighetsgradMedel
Ingredienser
Antal portioner
2
4
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner
2
4

1 paket

Gröna linser

1 st

Morot

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehållerselleri)

1 burk

Tomatpuré

1 st

Schalottenlök

½ påse

Spenat

1 st

Vitlöksklyfta

15 g

Worcestershiresås

(Innehållergluten, senap, soja)

1 påse

Timjan

200 g

Champinjoner

50 g

Riven mozzarella

(Innehållermjölk)

1 påse

Basilika

500 g

Potatis

Ingår inte i din leverans

1 dl

Vatten*

½ tsk

Vetemjöl*

(Innehållergluten)

¼ tsk

Salt*

Smör*

(Innehållermjölk)
Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
per portion
per 100 g
Energi (kJ)2265 kJ
Energi (kcal)541 kcal
Fett8 g
varav mättat4 g
Kolhydrater79 g
varav socker15 g
Protein33 g
Salt5 g
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
download icondownload icon
1

Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar. Lägg ner potatis i en kastrull med saltat vatten och koka upp. Koka i 15 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv. Häll av vattnet och lägg tillbaka i kastrullen. Mosa tillsammans med en en generös klick smör och salt*.

2

Kvarta svamp. Skär morot i tunna halvmånar. Finhacka schalottenlök. Finhacka (eller pressa) vitlök. Plocka och finhacka timjan [2 kvistar, 2 pers | 4 kvistar, 4 pers]. Skölj linser. Sätt ugnen på 240°C/220°C grill.

3

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. Tillsätt svamp, morot, schalottenlök och en nypa salt. Stek i 3-4 min.

4

Tillsätt timjan, vitlök, worcestershiresås, tomatpuré och mjöl i stekpannan. Stek i 1 min under omrörning. Tillsätt vatten (se ingredienslistan), linser, spenat [1/2 påse, 2 pers] och grönsaksbuljong. Koka upp och sjud i 2 min. Krydda med salt och peppar efter smak, och för över till en ugnsform.

5

Toppa linsröran med potatismos och strö över mozzarella. Gratinera i ugnen i 4-6 min eller tills osten har smält. Finhacka basilika. TIPS: Håll öga med gratängen så den inte bränns!

6

Lägg upp linsgratängen i skålar. Garnera med basilika.