
Upplev de välkända nordiska smakerna i vår krämiga soppa med potatis och kallrökt lax. Denna enkla, värmande rätt med rötter i vårt eget svenska kök är nyckeln till en mysig middagsupplevelse för hela familjen.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
1 st
Citron
1 g
Citronpeppar
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller: Mjölk)
400 g
Småpotatis
100 g
Kallrökt lax
(Innehåller: Fisk)
1 st
Dill
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller: Selleri)
1 st
Morot
1 st
Salladslök
1 st
Purjolök
1 st
Bladpersilja
2 msk
Smör till stekning
1.5 msk
Olja till dressing
1 msk
Mjöl till soppa
¼ tsk
Salt till soppa
1 dl
Mjölk till soppa
2 dl
Vatten till soppa

Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Halvera potatis (oskalad).
Koka potatis i 12–15 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och krydda potatis med en nypa salt och peppar. Sätt åt sidan under lock.

Under tiden, halvera och skär purjolök i tunna skivor.
Skär morot (oskalad) i tunna halvmånar.
Smält smör i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek purjolök och morot i 6–8 min, tills mjuka.

Halvera citron.
Finhacka dill och persilja (separat).
Blanda dill, en skvätt citronsaft, olivolja, en nypa salt och peppar i en liten skål.
Skär salladslök i tunna skivor.

Rör ner mjöl i pannan med purjolök och morot. Sjud i 1–2 min.
Sänk till medelvärme och tillsätt grönsaksbuljong, citronpeppar, salt, matlagningsgrädde, mjölk och vatten.
Vänd runt och sjud i 3–4 min, tills tjocknat.

Ta av från värme och tillsätt potatis, persilja, kallrökt lax och salladslök.

Häll upp soppa i djupa tallrikar.
Toppa med citron- och dillolja.

