25 g
Grönsaksbuljong
(Innehållerselleri)15 ml
Ketchup
1.33 msk
Balsamvinäger
(Innehållersulfiter)Timjan
Körsbärstomater
Potatis
Lök
Vitlöksklyfta
Morot
Zucchini
Nötfärs
Krossade tomater
Finriven ost
(Innehållermjölk, ägg)Smör*
(Innehållermjölk)Sätt ugnen på 200°C. Dra av timjanbladen från 1-2 stjälkar (kasta stjälkar). Blanda timjan, balsamvinäger, körsbärstomater, en skvätt olja* och en stor nypa salt* och peppar* ordentligt i en bunke. Häll över tomaterna på en plåt med bakplåtspapper. Rosta dem i ugnen 20-25 min tills de har fått en aning svart yta.
Skala potatis och skär dem i 2 cm stora bitar. Finhacka lök och vitlök. Skala och riv morot. Riv zucchini [1/2 st, 2 pers]. Lägg potatisbitarna i en kastrull och häll på vatten* så att de täcks. Låt koka i 10-15 min, tills de är mjuka.
Medan potatisen kokar, hetta upp en skvätt olja* i en stekpanna på medelvärme. Fräs lök och vitlök under omrörning i 3-4 min. Höj till hög värme och tillsätt nötfärsen. Bryn i 4-5 min tills färsen fått färg. Krydda med en nypa salt* och peppar*. VIKTIGT: Köttfärsen är färdiglagad när köttet är genomstekt och utan inslag av rosa.
Tillsätt riven morot och zucchini till stekpanna och stek under omrörning, ca 4 min. Tillsätt de krossade tomaterna, ketchup och grönsaksbuljong och rör runt. Sänk till medelvärme och låt sjuda i 5-6 min. TIPS: Kryddning är a och o! Smaka dig fram och tillsätt mer salt och peppar om det behövs.
Häll av vattnet från kastrullen och lägg sedan tillbaka potatisen. Tillsätt en klick smör* och en stor nypa salt*. Mosa potatisen till ett slätt mos. Sätt på ett lock så värmen bibehålls. Finriv parmesan.
Fördela potatismoset mellan era tallrikar och sleva över köttfärsgrytan. Toppa med timjanrostade tomater och strö över riven parmesan.