
Denna koreanska nationalrätt har utvecklats och förfinats under 1000 år. Vanliga människor åt bibimbap på nyårskvällen för att bli av med rester inför det nya året - lösningen var helt enkelt att lägga alltsammans i en skål och blanda. Vi behöver dock inget nyår för att ha en anledning till att laga bibimbap. Vår version stoltserar med köttfärs marinerad i vitlök och ingefära, som tillsammans med jasminriset förhöjer smaken på de vitaminrika grönsakerna.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
150
Jasminris
25
Sojasås
(Innehåller: Vete, Soja, Gluten)
250
Nötfärs
200
Champinjoner
1
Salladslök
2
Morot
1
Ingefära
2
Vitlöksklyfta
12.5
Vitvinsvinäger
25
Ketchup
10
Sriracha
1
Pak choi
3
Vatten (steg 1)
½
Salt (steg 1)

Koka upp en medelstor kastrull med vatten* [3 dl | 6 dl]. Rör i ris och salt* [1/2 tsk | 1 tsk], sänk till låg värme och sjud under lock i 12 min. Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min tills riset är mjukt och vattnet har absorberats. TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!

Skiva svamp tunt. Skiva salladslök tunt - håll de vita och gröna delarna separat. Riv morot i långa band med en potatisskalare. Grovhacka pak choi. Finriv ingefära och pressa vitlök.

Blanda den vita salladslöken med vitvinsvinäger [1/2 paket, 2P] och en nypa salt* i en skål. Ställ åt sidan. Blanda ketchup, sojasås och sriracha [1/2 paket, 2P] i ytterligare en skål. TIPS: Srirachan är stark, så tillsätt försiktigt efter smak!

Hetta upp en skvätt olivolja* i en stekpanna på medelhög värme. Stek morot och svamp i 3-5 min, eller tills mjuka. Tillsätt pak choi, vitlök och ingefära. Stek i 1 min. Lägg över till en skål och täck över.

Hetta upp en ny skvätt olivolja* i stekpannan på medelhög värme. Stek nötfärs i 3-4 min. Höj till hög värme och stek i 3 min tills den är brynt och krispig. Ta stekpannan av värme och tillsätt grönsakerna och srirachasåsen. Rör om tills uppvärmt, och smaka av med salt* och peppar*. VIKTIGT: Köttfärsen är färdiglagad när köttet är genomstekt och utan inslag av rosa.

Häll av lagen från salladslöken. Fördela riset i djupa skålar. Placera sedan köttet, grönsaker och picklad salladslök ovanpå. Garnera med den gröna salladslöken.

