
Kolja är, tack vare sin milda och goda smak, en fisk som även de minsta familjemedlemmarna brukar gilla. I kväll tillagar vi den med ett täcke av panko och pumpafrön som blir gyllene och knaprigt i ugnen. Krämigt rotmos och rostad broccoli med persilja blir smarriga tillbehör och vi serverar hela härligheten med en gräddig sås.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
250 g
Kummelfilé
25 g
Pankoströbröd
(Innehåller: Gluten, Vete)
500 g
Potatis
75 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller: Mjölk)
1 st
Rotselleri
(Innehåller: Selleri)
10 g
Pumpakärnor
(Kan innehålla spår av: Nötter, Jordnötter, Sesam)
4 g
Buljong
(Innehåller: Selleri)
1 st
Bladpersilja
250 g
Broccoli
3 msk
Mjölk till mos
½ tsk
Salt till mos
¼ tsk
Salt till panering
1.5 msk
Olja till panering
¼ tsk
Salt till fisk
½ dl
Vatten till sås
¼ tsk
Salt till sås

Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Skär broccolibuketter och stjälken i 2 cm stora bitar.

Under tiden, skala och tärna potatis och rotselleri i 2 cm stora bitar.
Koka potatis och rotselleri i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och mosa potatis och rotselleri med mjölk, salt och en nypa peppar i kastrullen.Ställ åt sidan under lock.
TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.

Under tiden, grovhacka pumpakärnor.
Blanda pumpakärnor, panko, salt och olivolja i en liten skål.
Torka av fisk med hushållspapper och krydda med salt och en nypa peppar.
Toppa med pankoblandning och pressa försiktigt fast den på fisken.

Placera broccoli på ena sidan av en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja och en nypa salt och peppar.
Placera fisk på andra sidan av plåten.
Tillaga i ugnen i 8–10 min, eller tills fisken är genomstekt och panko gyllene.
TIPS: 1) Fisken är klar när fiskköttet är vitt/ogenomskinligt och lätt faller isär. 2) Använd flera plåtar om det blir för trångt.

Under tiden, hetta upp en liten kastrull på medelhög värme.
Tillsätt vatten, buljong, matlagningsgrädde, salt och en nypa peppar och sjud i 1–2 min, tills genomvarmt.
Riv persiljeblad i grova bitar.
Vänd broccoli med persilja i en medelstor skål precis innan servering. Tillsätt eventuellt en klick smör.
VIKTIGT: I det här receptet används halva mängden av vissa ingredienser – dubbelkolla ingredienslistan!

Lägg upp rotsellerimos, broccoli och fisk på tallrikar.
Toppa fisk med sås.