Skip to main content

Falafel och ugnsgrönsaker med doft av Mellanöstern

med krämig tahinidressing och rostade kikärter

Ikväll blir det massor av underbara smaker och dofter från Mellanöstern! Först rostar vi potatis, grönsaker och kikärter i ugnen med harissa och vår egen kryddblandning Medelhavets pärla. Sen toppar vi med vår färdiga falafel, som du steker upp på ett par minuter, och så svänger vi ihop en krämig tahinidressing att ringla över eller ha som dipp.

Taggar:
Enkel att förbereda
Vegetarisk
Allergener:
Vete
Gluten
Mjölk
Sesam

Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.

Tillagningstid35 minuter
tio minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

240 g

Falafel

(Innehåller: Vete, Gluten)

400 g

Småpotatis

1 st

Paprika

1 st

Morot

4 g

Harissakrydda

4 g

Medelhavets Pärla

195 g

Kikärtor

150 ml

Gräddfil

(Innehåller: Mjölk)

1 st

Vitlöksklyfta

25 g

Tahini

(Innehåller: Sesam)

1 st

Citrusfrukt

60 g

Salladsmix

1 st

Lök

Ingår inte i din leverans

½ tsk

Salt till potatis

¼ tsk

Salt till grönsaker

¼ tsk

Salt till sås

Näringsvärden

Energi (kJ)2999 kJ
Energi (kcal)717 kcal
Fett27.1 g
varav mättat7.3 g
Kolhydrater85.6 g
varav socker17 g
Kostfiber19.4 g
Protein25 g
Salt4.5 g
Potassium413.6 mg
Calcium23.3 mg
Iron0.6 mg

Instruktioner

1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
 
Halvera potatis (oskalad).
 
Placera potatis på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja, salt, harissakrydda och en nypa peppar.   
 
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills mjukt.
 
TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt. 

2

Under tiden, häll av kikärtor. 

Tärna paprika och morot (oskalad) i 2 cm stora bitar. 

Halvera lök och skär den i 2 cm breda klyftor. 

Lägg grönsaker och kikärtor på en ny plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja, salt, Medelhavets pärla och en nypa peppar. 

Sätt in plåten i ugnen och rosta grönsakerna i 20–25 min, tills mjukt. 

3

Halvera citrusfrukt. 

Finhacka eller pressa vitlök.

Blanda gräddfil, vitlök, tahini, en skvätt citrussaft, salt och en nypa peppar i en skål.

Skölj salladsmix. 

4

Under tiden, hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek falafel i 3–4 min, eller tills genomvarma, brynta och krispiga.

TIPS: Vänd falafel ofta, så att de inte bränns vid.

5

Blanda grönsaker och potatis precis före servering.

Vänd ner salladsmix.

6

Lägg upp grönsaker och potatis i djupa tallrikar. 

Toppa med falafel.

Ringla över tahinidressing.