Ikväll blir det massor av underbara smaker och dofter från Mellanöstern! Först rostar vi potatis, grönsaker och kikärter i ugnen med harissa och vår egen kryddblandning Medelhavets pärla. Sen toppar vi med vår färdiga falafel, som du steker upp på ett par minuter, och så svänger vi ihop en krämig tahinidressing att ringla över eller ha som dipp.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
240 g
Falafel
(Innehåller: Vete, Gluten)
400 g
Småpotatis
1 st
Paprika
1 st
Morot
4 g
Harissakrydda
4 g
Medelhavets Pärla
195 g
Kikärtor
150 ml
Gräddfil
(Innehåller: Mjölk)
1 st
Vitlöksklyfta
25 g
Tahini
(Innehåller: Sesam)
1 st
Citrusfrukt
60 g
Salladsmix
1 st
Lök
½ tsk
Salt till potatis
¼ tsk
Salt till grönsaker
¼ tsk
Salt till sås
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Halvera potatis (oskalad).
Placera potatis på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja, salt, harissakrydda och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills mjukt.
TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.
Under tiden, häll av kikärtor.
Tärna paprika och morot (oskalad) i 2 cm stora bitar.
Halvera lök och skär den i 2 cm breda klyftor.
Lägg grönsaker och kikärtor på en ny plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja, salt, Medelhavets pärla och en nypa peppar.
Sätt in plåten i ugnen och rosta grönsakerna i 20–25 min, tills mjukt.
Halvera citrusfrukt.
Finhacka eller pressa vitlök.
Blanda gräddfil, vitlök, tahini, en skvätt citrussaft, salt och en nypa peppar i en skål.
Skölj salladsmix.
Under tiden, hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek falafel i 3–4 min, eller tills genomvarma, brynta och krispiga.
TIPS: Vänd falafel ofta, så att de inte bränns vid.
Blanda grönsaker och potatis precis före servering.
Vänd ner salladsmix.
Lägg upp grönsaker och potatis i djupa tallrikar.
Toppa med falafel.
Ringla över tahinidressing.