Pastagratäng är en både god och lättlagad rätt som kan varieras med olika ingredienser och smaksättningar. I kväll lagar vi en vegetarisk variant med rigatoni, spenat och paprika i en harissakryddad krämig sås som toppas med riven ost.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 paket
Rigatoni
(Innehåller Gluten, Vete Kan innehålla Soja, Senap)
1 st
Paprika
2 st
Vitlöksklyfta
1 paket
Mozzarella
(Innehåller Mjölk)
50 g
Cheddar-/goudamix, riven
(Innehåller Mjölk)
4 g
Hello Sunrise
(Innehåller Selleri, Senap)
1 st
Tomatpuré
1 st
Worcestershiresås
(Innehåller Soja)
75 ml
Crème fraiche
(Innehåller Mjölk)
4 g
Harissakrydda
60 g
Spenat
12.5 g
Honung
1 dl
Sparat pastavatten
1 msk
Olja till stekning
¼ tsk
Salt till sås
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Koka pasta i 8–9 min, eller tills ”al dente”.
Precis innan pastan är färdig, skopa upp kokvatten i en kopp. Ställ åt sidan.
Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen.
TIPS: Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten.
Under tiden, tärna paprika i 1 cm stora bitar.
Finhacka eller pressa vitlök.
Skölj spenat.
Häll av mozzarella och riv den i små bitar.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek paprika i 4–5 min, eller tills mjuk.
Tillsätt vitlök, Hello Sunrise och harissakrydda och stek i ytterligare 30 sek.
Rör ner tomatpuré, worcestershiresås, crème fraiche, honung och sparat pastavatten. Krydda med salt och en nypa peppar.
Sänk till medelvärme och sjud i 2–3 min.
Vänd ner spenat, färdig pasta och ostmix i stekpannan.
Häll över pasta och sås i en ugnsform och toppa med mozzarella.
Grädda gratängen i ugnen i 6–8 min, eller tills toppen är gyllene och krispig.
Lägg upp pastagratäng i djupa skålar.