
Pastagratäng är en både god och lättlagad rätt som kan varieras med olika ingredienser och smaksättningar. I kväll lagar vi en vegetarisk variant med rigatoni, spenat och paprika i en harissakryddad krämig sås som toppas med riven ost.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
180 g
Rigatoni
(Innehåller: Gluten, Vete Kan innehålla spår av: Soja, Senap)
1 st
Paprika
2 st
Vitlöksklyfta
125 g
Mozzarella
(Innehåller: Mjölk)
50 g
Cheddar-/goudamix, riven
(Innehåller: Mjölk)
4 g
Hello Sunrise
(Innehåller: Selleri, Senap)
35 g
Tomatpuré
1 st
Worcestershiresås
(Innehåller: Soja)
75 ml
Crème fraiche
(Innehåller: Mjölk)
4 g
Harissakrydda
60 g
Spenat
12.5 g
Honung
1 dl
Sparat pastavatten
1 msk
Olja till stekning
¼ tsk
Salt till sås

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Koka pasta i 8–9 min, eller tills ”al dente”.
Precis innan pastan är färdig, skopa upp kokvatten i en kopp. Ställ åt sidan.
Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen.
TIPS: Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten.

Under tiden, tärna paprika i 1 cm stora bitar.
Finhacka eller pressa vitlök.
Skölj spenat.
Häll av mozzarella och riv den i små bitar.

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek paprika i 4–5 min, eller tills mjuk.
Tillsätt vitlök, Hello Sunrise och harissakrydda och stek i ytterligare 30 sek.
Rör ner tomatpuré, worcestershiresås, crème fraiche, honung och sparat pastavatten. Krydda med salt och en nypa peppar.
Sänk till medelvärme och sjud i 2–3 min.

Vänd ner spenat, färdig pasta och ostmix i stekpannan.
Häll över pasta och sås i en ugnsform och toppa med mozzarella.

Grädda gratängen i ugnen i 6–8 min, eller tills toppen är gyllene och krispig.

Lägg upp pastagratäng i djupa skålar.