Unna dig en lättlagad lyxmiddag med vårt utsökta sous vide ankbröst som serveras med en ljuvlig rödvinssås. Ankan sköter sig själv i ugnen medan vi svänger ihop en krämig potatis- och palsternacksgratäng och en grönsallad med getost och rostade valnötter.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
340 g
Ankbröst, sous vide
1 st
Palsternacka
500 g
Potatis
1 st
Vitlöksklyfta
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller: Mjölk)
20 g
Finriven ost
(Innehåller: Mjölk, Ägg)
20 g
Kycklingfond
60 g
Rödvinssås
(Innehåller: Sulfiter)
60 g
Salladsmix
50 g
Getost
(Innehåller: Mjölk)
20 g
Valnötter
(Innehåller: Nötter Kan innehålla spår av: Sesam, Jordnötter)
1 st
Citron
50 g
Grönkål, skuren
½ dl
Mjölk till gratäng
½ tsk
Salt till gratäng
1 msk
Olja till grönkål
¼ tsk
Salt till grönkål
2 msk
Olja till sallad
¼ tsk
Salt till sallad
1 dl
Vatten till sås
1 msk
Smör till sås
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Ta fram ankbröst så det blir rumstempererat.
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Skär potatis och palsternacka (skalade) i 0,5 cm tunna skivor.
Koka potatis och palsternacka i 8–10 min, tills de är mjuka men ännu inte genomkokta. Häll av vattnet och lägg tillbaka potatis och palsternacka i kastrullen.
Under tiden, placera valnötter på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen i 4–5 min, eller tills gyllene. Ställ åt sidan.
Finhacka eller pressa vitlök.
Blanda vitlök, matlagningsgrädde, mjölk, salt och en nypa peppar i en medelstor skål. Ställ åt sidan.
Använd en vass kniv för att skära ett X-mönster i ankskinnet. Torka av med hushållspapper och krydda med en generös nypa salt.
Placera ankbröst i en kall panna med skinnsidan ner och värm till hög värme. Stek med skinnsidan ner i 3 min, tills skinnet är gyllene och sprött.
Sänk till medelvärme, vänd ankbröst och stek i ytterligare 1 min, eller tills genomvarmt.
TIPS: När du placerar ankbröstet i en kall panna som hettas upp blir skinnet krispigt och inget extra fett behövs.
Häll över potatis och palsternacka i en ugnsform och sprid ut dem i ett jämnt lager. Häll över gräddsås och strö över finriven ost.
Grädda i ugnen i 15–20 min, eller tills rotfrukterna är genomstekta och osten är gyllene.
Blanda grönkål, olivolja, salt och en nypa peppar i en stor skål.
Sprid ut grönkål i ett jämnt lager på en plåt med bakplåtspapper när det återstår 6 min av gratängens tillagningstid. Rosta i 4–6 min, eller tills krispig. Ta ut från ugnen och låt svalna.
Under tiden, skölj salladsmix.
Halvera citron.
Smula getost grovt.
Blanda salladsmix, getost, en skvätt citronsaft, olivolja, salt och en nypa peppar i en stor skål.
Värm rödvinssås, kycklingfond, vatten, smör och en nypa salt och peppar i en liten kastrull på medelhög värme. Sjud i 1–2 min, eller tills genomvarmt.
Skär ankbröst i tunna skivor.
Lägg upp ankbröst, gratäng och sallad på tallrikar.
Toppa anka med sås och strö grönkål över anka och gratäng.
Toppa sallad med valnötter.