Unna dig en lättlagad lyxmiddag med vårt utsökta sous vide ankbröst som serveras med en ljuvlig rödvinssås. Medan vi steker ankan sköter sig den krämiga potatis- och palsternacksgratängen i ugnen och vi hinner svänga ihop en grönsallad med getost och rostade valnötter.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
340 g
Ankbröst, sous vide
1 st
Palsternacka
500 g
Potatis
1 st
Vitlöksklyfta
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
20 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
20 g
Kycklingfond
60 g
Rödvinssås
(Innehåller Sulfiter)
60 g
Salladsmix
50 g
Getost
(Innehåller Mjölk)
20 g
Valnötter
(Innehåller Nötter Kan innehålla Sesam, Jordnötter)
1 st
Citron
50 g
Grönkål, skuren
½ dl
Mjölk till gratäng
½ tsk
Salt till gratäng
¼ tsk
Salt till kött
1 msk
Olja till grönkål
¼ tsk
Salt till grönkål
2 msk
Olja till sallad
¼ tsk
Salt till sallad
1 dl
Vatten till sås
1 msk
Smör till sås
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Ta fram ankbröst så det blir rumstempererat.
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Skär potatis och palsternacka (skalade) i 1/2 cm tunna skivor.
Koka potatis och palsternacka i 8–10 min, tills de är mjuka men ännu inte genomkokta. Häll av vattnet och lägg tillbaka potatis och palsternacka i kastrullen.
Under tiden, placera valnötter på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen i 4–5 min, eller tills gyllene. Ställ åt sidan.
Finhacka eller pressa vitlök.
Blanda vitlök, matlagningsgrädde, mjölk, salt och en nypa peppar i en medelstor skål. Ställ åt sidan.
Använd en vass kniv för att skära ett X-mönster i ankskinnet. Torka av med hushållspapper och krydda med en generös nypa salt.
Placera ankbröst i en kall panna med skinnsidan ner och värm till hög värme. Stek med skinnsidan ner i 3 min, tills skinnet är gyllene och sprött.
Sänk till medelvärme, vänd ankbröst och stek i ytterligare 1 min, eller tills genomvarmt.
TIPS: När du placerar ankbröstet i en kall panna som hettas upp blir skinnet krispigt och inget extra fett behövs.
Sprid ut rotfrukter i ett jämnt lager i en ugnsform. Häll över gräddsås och strö över finriven ost.
Grädda i ugnen i 15–20 min, eller tills rotfrukterna är genomstekta och osten är gyllene.
Blanda grönkål, olivolja, salt och en nypa peppar i en stor skål.
Sprid ut grönkål i ett jämnt lager på en plåt med bakplåtspapper när det återstår 6 min av gratängens tillagningstid. Rosta i 4–6 min, eller tills krispig. Ta ut från ugnen och låt svalna.
Under tiden, skölj salldsmix.
Halvera citron.
Smula getost i grova bitar.
Blanda salladsmix, getost, en skvätt citronsaft, olivolja, salt och en nypa peppar i en stor skål.
Värm rödvinssås, kycklingfond, vatten, smör och en nypa salt och peppar i en liten kastrull på medelhög värme. Sjud i 1–2 min, eller tills genomvarmt.
Skär ankbröst i tunna skivor.
Lägg upp ankbröst, gratäng, sallad och sås på tallrikar.
Strö grönkål över anka och gratäng.
Toppa sallad med valnötter.